Tuesday, December 18, 2012

Rambut Auf

Selingan sebelum lunch. Nak apload gambar seseorang..... 


 RAMBUT SATU KETIKA DULU


RAMBUT SEKARANG & TERKINI


pesanan : jangan disangka rambut yang lurus tiada keritingnya. muahahaha. :P semulajadi okkehh. 


persoalannya sekarang. Adik Auf nanti macamana pula rambutnya. 

:)

Monday, December 10, 2012

Jasa korang diperlukan segera

Ini rizki. Anak sahabat aku. Umur 4 tahun. Rizki kanak-kanak yang cukup istimewa. Dia menghidap cerebral palsy. Aku sepejabat dengan ibunya. Setiap hari mengikuti perkembangan iki dari dia kecil sehingga sekarang sudah hampir 4tahun. Iki dilahirkan normal, tetapi dengan ketentuan Allah, iki disahkan menghidap penyakit itu ketika sedang meningkat dewasa.

Aku tahu ibubapanya tidak pernah putus asa. Hari2 aku dengar cerita dia akan aktiviti mingguannya yang kesana-kemari dalam usaha mengubati iki. Bila perkembangannya dikongsi kawan-kawan dipejabat , kami sama2 gembira dengan apa yang ditunjukkan iki.


Jika tidak keberatan minta anda sumbangkan 'like' kepada beliau untuk beliau memenangi kolan khas untuk dia terapi. Tinggal dua hari untuk dia bertanding. Apa salahnya jika kita yang tak mampu sumbangkan wang ringgit, kita sumbangkan like sebagai support semangat kepada iki dan ibubapanya untuk berusaha dalam memantapkan iki.

Semoga satu hari nanti Allah memakbulkan doa ibunya untuk melihat dia berjalan sendiri. 




Ayat daripada ibunya :

Iki seorang pesakit cerebral palsy. Dah 4 tahun masih belum duduk ataupun berjalan. Iki masuk pertandingan spa pool ni untuk dapatkan kolam khas bagi m
emudahkan dia terapi di rumah.Kolam biasa tidak boleh digunakan sbb airnye sejuk,boleh me
nyebabkan kekejangan.Kolam khas ini boleh dikawal suhu airnye.Baik untuk mengurangkan "stiffness" bila terapi. Minta jasa baik anda untuk "Like " MSPA Malaysia kemudian "LIKE" pic iki ni supaya iki leh menang contest ni .Kena like 2 2 ni barulah markah diambil kira.Lebih
"afdal" kiranya kawan2 tolong sebarkan pada yang lain...menyumbang like pada iki dah kira besar rahmatnye..Mudah mudahan iki cepat jalan.Thanks byk2222 k .

MSpa Malaysia https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505528002811352&set=a.505206552843497.116688.494198413944311&type=3&theater




Norfazilawati Binti abdul wahab
2618545

1Like · · Share
Norfazilawati Binti abdul wahab
2618545

Like · · Promote ·

Wednesday, December 5, 2012

Guangzhou - Food & Others

Kami stay di Lido Hotel. Betul2 dekat pekan ala-ala macam KL lah. Jalan lintas depan sikit je dah sampai ke beijing Lu, tempat fofular dekat sini. Kira nya pusat membeli belah jugak lah. baju , kasut, luggage ke ape semua nya ada. Cuma kena pandai cari dan tawar menawar. Ini lagi satu masalahnya... bab tawar menawar. Diingatkan mereka mmg tak pandai berbahasa English. Even simple english macam "how much?" pon mereka kadang tak faham. Jadi tips disini, tulis beberapa simple chinese words dalam kertas untuk rujukan dan bawak kalkulator kemana sahaja anda pergi. Hehehe.

Tips 4 : Hafal beberapa famous words yang boleh diguna pakai . Mestilah menggunakan ekpresi muka dan intonasi yang betul .

"eee to qian?" ---- ni satu berapa harga?

"heng kuiii" ----- Mahalnyaaaa..(sambil kerut kening)

"pang yau...pang yauuu" ------ murah lah sikit. (sambil gerak2 kan tangan)

"nooo....*&&^^%%^&%^$#$#" ----- (diaorang suka cakap no, pastu maki)

"ekellehhh...kedekut taik idung masin tahpape macam bagus" ------hehehe

kalau dia tak nak murahkan sambil memaki hamun, korang maki dia balik  bukan dia faham pon kan. :) Tapi jangan lupa senyum ketika membuat aksi maki hamun itu.

----------------------------

"sik fan" ---- makan nasi

"ka sui " ------air panas nak buat susu anak aku ler. hehehe.

Jangan lupa ucapkan "xie...xie..." iaitu terima kasih supaya budaya kita dimalaysia sebagai orang yang berbudi bahasa akan jelas terpancar. :D
 

Makanan halal jangan risau senang nak dapat. Samada ke arab street dimana semuanya makanan halal disana atau berdepan dengan Lido Hotel ada 2 kedai makan halal. satu mamak, satu chinese muslim. Tengok papan tanda ada tanda halal tu masuklah dan order tanpa was2. 




Kitaorang selalu makan kat sini. Sebabnya dekat dengan hotel . Dont worry mereka ni faham sikit2 bahasa english. Tapi korang jangan suruh dia eksplain pulak lauk korang tu lauk ape. Terkial-kial jugak dia nak menjawabnya. tengok gambar sudah. lepas tu tunjuk satu atau dua mangkuk.  Tapi untuk kekedai ni kena lalu satu kedai yang busuk amat. Aku tak pasti ape yang dijual dalam kedai busuk tu. serius punya busuk sampai kawan aku muntah 2-3kali. eeewwww.... masih teringat2 lagi kebusukannya ituuuu.

Tips 5 : Jangan order banyak nanti tak habis kecuali korang lapar gila. Nasi dia jenis lembik2 gitu so agak kenyang. Aku order lauk saje share dua orang. Mereka ni makan banyak tapi masing2 badan keding aje.

Jangan lupa beli buah-buahan segar. Sedap sangat lagi2 cherry merah gebu (lupa amik gambar) dan jus perahan yang diaorang perah kat situ jugak guna alat apetah. fresh2 takde letak gula diminum begitu sahaja. yummehhh gila! dapat lah mak buyong minum air delima sebotol . Harga jus rmb15 (rm 7.50).



tangan tembam tengah gumbira dapat minum air delima. dappp... :)


Shopping

Haaa...bab ni lah orang pompuan laju je kan. hahaha. Shopping kat sini bagi aku memang murah. Murah berbanding negara kita lah. Yelah , dah nama pon made in china , murah lah kan. Kualiti not bad cuma kadang takde jenama lah cth mcm jenama "xiang ling" gitu lah tp design copy babygap sebagai contoh. Tapi masa aku pergi tu kan musim sejuk , jadi majoriti semua jual baju Michelin , hehe...alah, baju sejuk tebal tangana ketak-ketak tu. So agak tak best lah kan. Blouse langsung xnampak orang jual. Tshirt lagi lah takde. 

Tips 6 : Sebelum berangkat plan in advance nak beli barang apa kat sana nanti. Contoh aku ada 2 hari solid untuk shopping day (tolak dua hari pergi dan balik) so satu hari aku target dapat pergi 2 tempat sebab dia punya tempat , let say plaza alam sentral tu jual kasut, kasuttttt je manjang xde benda lain yang ko akan jumpa. Selain stokin atau sewaktu dengannya.

So kami first day dapat cover tempat beg leather dan elektronik product. Cikmok yang pencinta gadjet macam tak sedar diri lah kan kat sana. Semua nak dibelinya. Dapat lah jugak beli cover ipad harga rmb100 (rm50) tapi cun gilak. Kawan2 kirim cover handphone dan power bank samsung S3 dengan harga rm90 sajork. 




 



sambung lagi tak larat nak type. hee


Guangzhou trip

Guangzhou, China terkenal dengan orang kata 'syurga shopping' .Ye, kiteorang baru je balik dari sana. Cuaca kat sana average dalam 13-16 darjah celcius. Yelah, musim sejuk dah bermula cumanya guangzhou takada salji macam Beijing. Tapi menjadi orang malaysia tak tahan sejuk macam aku ni, harap maklumlah mmg tak tahan punya. Thats why awal2 aku dah beli jaket bulu2 (auf kata jaket ulat) dengan sarung tangan untuk menahan kesejukkan. :) 

Tiket ke guangzhou aku dah beli awal dah . lebih kurang 6bulan lalu la kot. mase tu AA buat sale tapi xde lah murah gila. Tiket pergi balik 3beranak siap tax bagai dalam rm1540. Inilah dia hasil usaha gigih aku siang malam tak tido buat kerja part time sebab nak merasakan Auf naik kapal terbang, dan merasakan kami anak beranak untuk ke negara orang. Alhamdullilah dengan izin Allah. :)

Pergi 2 keluarga. Dia pon bawak anak sorang, dia pon buyong. Dia 6bulan aku 4bulan lebih. masing2 buncit kedepan jalan tak larat. Well, this is unplan okehh.  Tapi yang bestnya, dia bawak mak ayah dia. sebab dia tak larat kejar anak dia. Aku laki bini je lah kejar anak kot.

  A'uf dengan Althea. Dua2 nama nak 'A' je kan. poyo.

Naseb baik beli trunki ciplak ni dekat groupon baru2 ni. Memang membantu sedikit sebanyak nak mendiamkan mamat keriting di Airport. Dia kan nak berdukung je ikut mengada dia. Jadi tarik aje dengan bendaalah ni.

Musim Sejuk

Dari Malaysia aku dah cek sana punya suhu berapa. dalam internet tulis dalam 13-16 , so be prepared la awal2. Kalau korang jenis kulit tebal cam laki mak, no hal lah. tapi kalau penghidap asma macam mak ni, kena la standby spray asma, sarung tangan, sarung kaki (senang nak solat juga) dan baju tebal. Jangan nak eksyen sangat ingat sejuk cameron, datang sana baru tahuu...wuwuwu..

Tips 1 : Jika pergi bulan nov-januari , musim sejuk...sila beli jaket bulu2 dekat bundel bagi yang nak berjimat. Jangan ingat bundel takde class tau. Bundel dekat rumah mak aku Rm5.00 je jaket ulat tu. Jimat selagi boleh. hehe. Lip gloss pon jangan lupa nanti bibir kering gila.

Tips 2 : Baju bulu Auf aku beli dekat Brands Outlet. Ade offer. Rm50 sajork brand babygap lagi ok lah untuk pakai setakat 4 hari kot.


Travel dengan anak kecil

Travel dengan budak kecik tak reti duduk diam bukan mudah ye kawan2. Setakat dia maraton dalam kapal terbang lari kehulu hilir tengah2 laluan tu adalah perkara biasa so prepared kan barang2 macam2 seperti segala mak nenek ipad,ipod bagai. Atau coloring book, toys favorite dia dan makanan sementara macam biskut atau snek. 

Tips 3 : bawak sedikit bekalan makanan dari malaysia. Kita tak boleh aspek ada makanan halal kalau dah sampai nak malam kan. Naseb baik mak mertua bekalkan tempe & ikan bilis sambal kering untuk mak buyong . Separuh dari luggage aku adlah makanan. biskut oreo, megi cup, sup cendawan segera dan lain2....hehe. 


Solat 

Kalau dah tahu nak pergi negara orang yang bukan penduduk majoritinya adalah islam, sila jangan lupa bawak penunjuk arah kiblat ye. Alah murah aje beli dekat mydin rm5.90 tak salah aku. Apelah sangat kan berbanding dengan ingatan kita pada Allah yang maha esa ye dok. hehe. Dan mudahkan diri kita (orang pompuan) dengan membawa bekal stokin tebal , satu tudung labuh dan alas muka sebagai untuk memudahkan kita. Jangan anggap ia bebanan sebab islam tu kan mudah. :)

Waktu solat kat Guangzhou sedikit berbeza dengan kita. Magrib dengan isyak dia agak cepat sebab mereka malam panjang siang sekejap. 


So jangan lupa niat musafir lepas sempadan. dan jamak lah siap2 sebab nanti keluar susah jugak nak cari port sembahyang kecuali korang pergi tempat arab stress gitu.

okeh nanti sambung part makanan dah shopping pula.


Friday, November 30, 2012

Cerita Rabu lepas.

Rabu lepas aku adalah MC. Disebabkan keadaaan aku yang selalu lah sangat pening kepala bila malam, aku pon pergilah klinik nak pastikan kenapa lah simptom ibu mengandung ni ha sgt teruk utk kali ni.

Dah alang2 nak ambil durian permberian adik ipar kat rumah MIL , singgahlah ke klinik sakit puan area depan rumah MIL . Klinik Sofea , puchong. Signboard warna biru ade tulis Ultrasound tulah. 
Dokter sofea cek tekanan darah dan agak naik disitu,patutlah pening kepala.

Okeh. than apa lagi. Kami semua (termasuk ibu aku) masuk dalam bilik dokter tu mula la menghadap skrin depan tu nak tengok perot kena scan. Auf lagi la siap nak join sekali bonda baring atas katil tu ha. Scan punya scan, dokter ckp nak buat 3D scan ke. Mestilah nak. Lepas tu dah awal2 pesan dokter nak tengok jantina kalau boleh lahhh.

Hasil scan semua nya ok . Alhamdullah sgt. Baby dah cukup sifat jari semua . tulang peha ok. kepala ok. semua ok. Alhamdullilah syukur yaAllah ada lagi mahkluk bernyawa dalam rahim aku ni. Kita hanya merancang, dan Allah dah tentukan.

okeh kawan2. kenalkan adik auf yang pemalu ....dan lepas ni bonda kena jaga2 takleh dah makan durian selalu sebab nnt bp naik.



teka lah sendiri. :)


btw, yang beriya poyo nak tau sangat gender ni sebabbb...esok kami akan ke Guangzhou , china. saje holiday 4 hari...So.... nak shopping la apelagas. hahaha. Over!

doakan aku ye kawan2. doakan aku larat bawak berat badan yang dah cecah *tetttt* ni disana nanti. hehe


love,
YAYA

Tuesday, November 27, 2012

Bakal Adik A'uf

Haha. Rasa bersalah pulak sebab tak pernah Up entry pasal baby kali ni. Nanti dia nyanyi lagu ini tidak..adil..tidak adil kang. hehehe.

OK2.... Sekarang aku tengah preggy 2nd baby, dah 17 minggu dah pon, nak masuk 18 minggu dah ni ha. So far alhamdullilah sihat. berat badan pon takde lah naik mendadak2 sgt macam yang dulu. Kali ni pengambilan nasi dah boleh kontrol sikit lah. Hehehe.

Perbezaanannya kali ini first trimester aku adalah teruk okehh. Pening gilaaaa... lepas tu asyik tido je keje nya. letih teramat badan ku. selalu kena angin dalam perut. Mencabar betul. Time Auf dulu relek kemain lepas tu gelakkan cik mok sebab dia yang over muntah. hahaha. kali ni sendiri tanggung lah.


Hopefully semuanya okey lah sampai bersalin nanti. :)


kepada kawan2 yang join the club sama2. Congrats korang. Dan dibawah ni gambar Abg long bukit subang.


1st Scan masa 8week :P




love
yaya

Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya


Wednesday, August 8, 2012

A'uf Obsession

Auf kan suka sangat dengan car. So collection baju yang berasaskan 'car' adelah banyak. So kalau ade blogshop yang jual baju gmbr car, sila bagi link pada bonda yeh. hehehehe.


:)


p/s:diam tak diam dah 19hari kita berpuasa. sedih pulak rasanya bila bulan ramdhan begitu cepat meninggalkan kita.

Monday, July 9, 2012

Cuti-cuti keluarga

Keluarga mertua aku memang rajin ajak bercuti-cuti. Mungkin sebab ahli keluarga mereka pon agak ramai sebab adik ipar pon dah kawin kan. Kalau belah aku ni, tiga ketul kami adik beradik. yang adik lelaki aku jarang dapat dikesan, yang sorang tu pulak Uitm, ade kelas memanjang, mana lah ade time nak bercuti-cuti macam ni.

Cuti-cuti kami kali ni takde lah jauh mana. Nun ke cameron aje tu ha. haha. Aku yang beriya jakun sebab first time bebeh aku kesini. Kira pengalaman pertama lah ni kan. :) Dan pengalaman pertama juga untuk auf. Dia biasalah, punya lah happy kan kalau berjalan ni.
Kiteorang stay dekat desa anthurium apartment. Rm250 semalam oklah untuk kiteorang 3 family.




Destinasi pertama yang dituju mestilah pasar malam cameron. Teruja betul macam-macam ada. Cuma nak parking lah susah sikit. berbukit bukau. Kalau aku bawak manual harap maklum le aku takkan bawak. Kalau auto aku boleh consider lagi. haha. gila sume orang park dekat cerun2 aje.



Antara benda yang aku nak cuba masa kat sana. Madu lebah sekali dengan sarang dia. Mungkin ade orang geli bila tengok sarang lebah tu kan, tapi sebab aku biasa makan madu. so saje nak try sebab madu kan memanas kan badan dah elok untuk orang asma macam aku ni. sepotong tu je Rm2.00 . 


Target aku laki bini sepanjang pasar malam tu adalah cuba makan2 baru kat situ. So xdelah aku g beli bantal strawberry ke,patung kereta strawberry lah yang berlambak-lambak orang jual kat situ. Semuanya aku kurang minat. Yang aku minat , something new. 


cendawan goreng, kim chi goreng dan brokoli goreng.
semua segar2 dan ranggup.

Macam-macam makanan berasaskan strawberry

suasana pasar. Sumeorang pakai baju sejuk . hehehe

Auf ni sejuk2 dia boleh bantai tidur pulak dah. 

Lepas dah berjalan sakan. Balik lah kami ke apartment untuk berehat makan malam dan minum teh panas . Malam tu auf tidur awal, jadi kami laki bini lepak dekat balcony feeling2 omputih konon cakap sambil keluar asap kat mulut. kakaka. berangan gila. 

Anak bujang dah bangun awal. Mandi menggelupur kesejukkan. Lepas tu paksa dia pakai topi sebab cakap kat dia kalau pakai topi nanti tak sejuk. Terus dia percaya. Hehehe. lepak balcony sambil minum susu suam. :)

Nak jalan mestilah kena bergaya ye tak. Style dah macam hiphop band dah . Kami keluar ke taman strwberry dan taman teh.

view memang cantik lah kan tapi ramai orang

Makan lagi T_T

Itu saja yang nak share. Bagi aku cameron ni best sebab cuaca dia sejuk, sayur dan buah-buahan segar tapi tulah, bab nak kesana agak taklarat sebenarnya. Dalam kereta aku lah paling banyak tidur sebab aku rasa loya dan pening ya amat. tak larat mak noks! 


Monday, June 25, 2012

Seharian di kampung istana

Lokasi : Kampung Istana , Batu pahat.

Kami pulang ke kampung batu pahat (lamaaaaaa gilaaa hoi tak g sana) sebab ada kenduri sekupu kan. Well, mcm biasa traveling dengan budak kecik kepochi tak reti duduk diam ni mmg memenatkan. Tapi bersemangat woh sebab lama tak jumpa sedara mara.

Sesampai je disana terus serbu makan nasi minyak batu pahat terbaik! kari kambing depan mata. Cikmok senyap terus sebab makanan depan mata kan. Hahaha.Si Auf nya pula.... makan taknak. asyik nak main aje. biasalah gumbira kan , ramai yang melayan kerenah kau tu. 

Tukang bagi sweet kat tetamu.
Halooo...haloohhh.... rahjinnyaaa anak bonda.
=)

Tak cukup dengan tugas tu...tugas photografer pon dia nak ambil alih. 
Naseblah camera Lumix siapakah ini berpuluh gambar tidak dikenalpasti.

Lepas tu singgah pula di Muar . Makan lagi durian berkilo, dan manggis. Asyikkk makan je lah kiteorang lepas tu semua orang tegur

"eehhhh korang dua ni laki bini badan naik apesal?? ade sesiapa mengandung ke disini?" sambil menunding jari ke arah kami.

masuk kereta tiga beranak diam membisu. Hehehehehe.

Wednesday, June 20, 2012

Outdoor Shoot - For product catelogue

Cerita lama juga lah, tapi saja nak share sebab rasa nak tulis pasal ni. 

Hari tu, ade sessi Outdoor shoot for company product catelogue. Alah..model free sebab mak dia kerja kat sini. Hehe. So kiteorang bawak lah sales person kiteorang , photog and aku laki bini dengan auf mikail. Tujuan nak shoot catelogue yang 'mak' dia ni design dari tahun lepehhhh tak abis-abis. Hahaha!

So sebagai budak yang lasak tak reti duduk diam. tugas photog mmg akan mencabar. Seperti kisah2 silam sebelum ni. Dari 100 gambar yang diambil , yang cun dan boleh diguna pakai mungkin 4-5 keping sahaja T_T . Apa-apa pon we all have fun lah, walau cuaca panas membahang.


CONTOH :

 Duduk situ dia menguap pulak daaaahhh...

 Kasi Apple supaya fokus, dia ketuk2 cawan dekat apple tu.

 Dia julingkan mata pulak dahhhhh T_T

 Paling sadis : Photografer kena baling dengan cawan. 


dan hasilnya

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Bolehlahh... Ini sekeping je dah berapa shoot. Cuma bayangkan kalau 5-6 helai.
T____________T


Kesimpulan disini : Hargailah Jasa Photographer seMalaysia. Hehehe


:)

Monday, June 18, 2012

A'uf potty training

Pasal potty train pon nak tulis kat sini ye dok.... ermm... as i know..mak-mak is alwayssss complicated. Haha.

Ok. Auf dah 2years and 5month. Cakap dia masih tak berapa lancar but as me as his mother yang hari-hariiii budak keriting tido bawah ketiak mak nya, i getting use to my child german language. Aku faham lah jugakkan sebab ayat dia dah betul dah cuma pelat! 

So kiteorang (note :me & my mom) decided nak potty train Auf sebab next year plan nak hantar school kan. Malewww tau bujang macho pakai pamperssss...(read : sebenarnya bonda try to save some money here. hehe) , occayy. so memula macam pesan banyak kali kat dia... Auf nanti nak shi-shi nak poo-poo kt jamban tau. Selambe guna perkataan jamban sebab mcm tak reti pulak nak mention secara lembut 'toilet' or 'gents' or whateverrrr. :P

Dia diam aje. and then one time tu dia nak poo-poo. berpeloh-peloh alohh-alohhh anak bonda. tapi poo-poo tak menunjukkan hasilnya. and he , himself ajak pergi mandi. then my mother decided utk letak dia atas jamban and hug dia kat situ. then settle sudah! bravo!

Second time aku pulak yang cuba. Sebab dia yang ajak mandi , padahal dia nak poo-poo project dia kan, same situation juga.... aku hug dia and then settle. Dia pon happy. Hahahahaha. so this is beginning of my potty training auf . Slowly lah kan. Mak kau semangat siap servey harga jamban kanak-kanak occayy.... haruu...

one of this yang rasa best nak beli

Fisher Price fun potty
RM 176 

Best sebab shape sama dengan jamban dewasa , cute and ada music whatever
supaya menjalankan project dengan lebih menyeronokkan 
yeke?? tapi mahal sikit lah


OR


Step Ladder potty seat
RM65
Boleh attach to normal toilet bowl, senang tak yah basuh periuk poo-poo dia. haha
tapi takut juga karang licin dalam toilet macamana pula.



Ok fikir dulu baru decide. Kan aku dah kate, mak-mak memang complicated , tempat poo-poo anak pon pening nak fikir ..... itu blom lagi sekolah anak, beg sekolah, baju...blaaa...blaaa...blaaa....


note : budak zaman sekarang suka tulis "malewww....itewww....gitewww" apesal eh?

:)

Wednesday, June 6, 2012

Bila kita kenal rasa bersyukur

Okeh...dah sebulan dah kami takada transportation utama, iaitu kereta. Baru je call insurans dan dapat tahu yang insurans belum luluskan ape-ape. Biasalah, time nak suruh bayar pujuk rayu baik punya lah... time claim2 ni harap maklumlah susah benar nak luluskan.

Tapi aku dah bajet dah... dengan keadaan yg teruk semacam tu aku dah boleh bajet, kereta aku akan masuk bengkel paling koman 2bulan. Ok fine. Letak angka selamat lah 3 bulan. So sejak itu, aku pergi kerja cikmok hantar naik motosikal berkuasa kudanya. Tak jadi masalah, rasa macam zaman bercinta pon ada merempit sana sini dengan motosikal yang setia berbakti..ecehhh...

Tapi, sejak ada anak ni..lagi-lagi anak yang agak aktif macam Auf atai (auf cakap nama dia auf atai) , bukan taknak bawak dia naik moto, tapi dalam jarak dekat aku ok lagi.... tapi kalau setengah jam atas moto aku dah tak boleh kawal dia. Terus teringat, kalau time kita bawak motor , nampak satu family naik moto dengan kepit anak depan belakang betapa susah nya mereka harungi hari-hari. Rasa insaf. Rasa bersyukur. Atleast , aku ade kenderaan berbumbung sejak auf dilahirkan. Tengok orang lain lagi susah kan.

As for Auf, dia no hal punya lah nak naik moto. menangis kalau dia nampak aku dengan apaknya pakai helmet. Meraung nak ikut. Itu standard kot kanak-kanak baya dia. 

 Rambut too curly , so terkeluar dari paksi. 
T________T


Mungkin kejadian ni ada hikmahnya.. buat kami rasa bersyukur...buat kami lebih kan masa lepak dirumah , jimat duit sebab takde pergi shopping mall. Dan yang penting, mesrakan lagi hubungan aku dan suami pelok2 secara halal diatas motorsikalnya. Muaahahhahaha.... 


Haa...yang belum kawin tu yang dok sengih2. Gatal hah!!


note : terima kasih pada sahabat , yang meminjamkan sementara kereta nya selama 3hari sementara dia balik ke kampung, dapat jugak aku pergi beli barang dapur dan bawak auf jalan-jalan hujung minggu . Semoga Allah balas jasa anda. :)


 

Tuesday, June 5, 2012

Desktop wallpaper / Handphone screen saver

From my twitter :
 "berapa byk hubby yang masih buat gmbr wife as wallpaper dorang.... vise versa."

Secara jujurnya, aku rasa semenjak kawin dan beranak ni...berapa ramai yang masih letakkan gambar pasangan masing2 secara solo pada laptop/pc/handphone masing-masing. Kebanyakkannya hanya akan letak gambar anak, wife/hubby bersama anak... berbeza ketika zaman bercinta dulu kot. Kalau boleh dekat kad matrix belajar bahagian belakang pon nak selit gambar pakwe kan...kan....kannn..... eh macam pengalaman jeeee... haha

Seriusly aku terfikir juga. kenapa. aku malu ke? tak cool ke? jiwang ke? atau kesian takde gambar anak depan mata untuk ditatap. Lebih sadis lagi bila, dalam wallet sekalipun gambar anda tidak diselitkan disana dengan alasan takde gambar yang sesuai. Masa bercinta , sanggup potong gambar candid semata-mata nak letak gambar buah hati , dalam masa sama show off la kat kengkawan yang dah ade pakwe/makwe kan.

Padahal setiap hari kita akan buka wallet ambil duit masa bayar lunch, hari-hari tatap handphone balas msg, dan hari-hari menghadap pc waktu bekerja. apakah sidia sudah bosan kah. 

ok cepat pergi perisa wallet/handphone suami2 anda. Alternatif lain, snap gambar cun-cun dari posisi atas macam budak remaja sekarang dan send pada mereka dan paksa jadikan ia sebagai paparan harian mereka. gud luck!


Wednesday, May 23, 2012

Budak yang dah banyak cakap

Aku rasa kan ramai budak baya2 auf ni dah start cakap kan. Walau tak jelas mana, tapi atleast kita sebagai ibubapa agak faham jugalah apa yang cuba disampaikan mereka. Macam tu juga dengan Auf. Dia pelat sikit, tapi cakap macam orang tua. Tapi itulah penawar yang buatkan aku nak ketawa hari-hari...

Atok dia tanya pada satu petang :
"auff...auf ni kenapa degil sangat ni..."
 "onde degill....." selambe je jawab

Kadang-kadang ada benda yang kitaorang tak sangka dia nak jawab macam tu. Terus kiteorang ketawa terbahak-bahak. Tapi betul kan, time budak2 baya macam ni rasa kelakar je walau dia menjawab. Cuba time dah dewasa nanti. Mau mak kau meroyan. Hahaha.

So far auf dah pandai jugak berdikari. Contoh macam nak beli aiskrim ke ape ke, aku bagi je duit kat dia ..dia akan pergi kaunter bayar sendiri. Kelakar ok kalau kaunter dah le tinggi, nampak tangan dengan duit je la kat kaunter tu. Lepas tu ade suara kecil... "nahhhh...abang..bayarrr". Kalau kat jusco ke shopping mall ke , dia nak bayar toys dia..aku ajar dia beratur. Nanti bersungguh dia beratur sebab nak bayar toys dia kan... Kadang kala sampai tersondol makcik depan. Hahaha.

tengok anak yang meningkat dewasa macam ni memang seronok lah kan. walaupon kadang kala ke'notty'an dia tu buat darah aku naik sampai telinga....haihhh.....

 

Friday, May 11, 2012

Ujian yang diturunkan Allah

Ada yang dah tahu melalui twitter atau Fb, mungkin ada yang tak tahu. Kami sekeluarga kemalangan pada malam kelmarin.

Malam rabu tu, memang dah plan lepas solat magrib nak gerak pegi jumpa cousin dekat USJ sebab nak hantar banner yang diorder oleh RHB bank. Happy gila sebab ini antara potential customer aku kan. Hehe. Lepas jumpa dekat area USJ, borak-borak dengan cousin , salam-salam kemudian bergerak untuk balik ke shah alam.

Masa nak masuk simpang USJ 17 persiaran setia , kami nampak kereta wira dalam keadaan slow motion dan macam tanpa hala tuju kekiri dan kekanan. Aku cakap kat cikmok, tengok tu dia tengah guna handphone. Cikmok balas lah, eee... susahkan orang lah bawak slow lepas tu guna2 handphone pulak. Kitaorang terus ke depan menghala ke shah alam.

Sampai di traffice light pertama kami berhenti. Borak-borak macam biasa. Sekali...... "banggggg!!" kuat gila segala asap keluar. Rasa macam mimpi, tapi tindak balas spontan aku ketika itu adalah memeluk erat Auf yang duduk dipangkuan aku ketika itu. Dalam kereta ada , aku , auf seat depan penumpang, suami drive , belakang adik lelaki dan ibu aku. 

Ketika tu dengar ibu aku jerit... suami panik , sebab impact tu je dah buatkan cermin mata dia terbang kebelakang. adik lelaki aku dengan ibu tak boleh keluar sebab pintu belakang tersepit. Aku tengok depan , tengok belakang abis semua cermin belakang pecah berderai. Cebisan kaca berteraburan dekat peha aku dan auf. 

aku cari handphone. tak jumpa! semua tercampak ke belakang. menggigil satu badan. auf terdiam, sedikit pon tak nangis. Aku rasa dia panik atau dia tak faham apa yang berlaku. Adik lelaki aku bengang, terus tendang pintu kereta utk keluar. Dia meluru terus ke kereta belakang marah2.Diikuti dengan cikmok. Hehehe.... Dia kate dia emo sebab dia lapar. Sian juga mamat chinese tu kena marah, Banyak kali dia say sorry. 

Aku? aku tak marah dia pon sebab aku tengok xde siapa yang cedera teruk dalam kereta aku (berdarah ke ape) just pemandu belakang mulut dia yang berdarah dengan kat perot dia. Aku cek auf tengok dia ok je...tapi xnampak sangat sebab dalam gelap malam tu. Mamat tu say sorry and suruh cek tengok auf ade cedera ke tak . And dia mengaku dia on phone and tak nampak traffic light merah.

Kesimpulan disini. Kiteorang ok, cuma kereta je remuk teruk bhg belakang. Cermin totally pecah semua yang belakang. Bak kate cousin laki aku, kena masuk halfcut alphat la lepas ni. hahahaha.:P

Alhamdullillah ini semua dugaan, aku sikit pon tak rasa marah kat lelaki tu, geram atau nak balas dendam ke ape walaupon mmg salah dia. Cuma bila tengok kereta aku, serius rasa sebak yang amat sgt. Sebab kereta tu lah aku cari rezeki. Kereta tulah aku yang bayar bulan2. Kereta tulah yang aku ada sebagai harta aku. Sedih tau. 

malam kejadian



Syukur semua nya ok. So 2-3 minggu ni duduk rumah sahaja lah diam-diam. . Tapi agak patah kaki juga lah xde kenderaan lagi-lagi aku dengan auf memang kaki jalan. Kekekekke. Cikmok ok lagi sebab dia mmg suka duduk rumah tido. :)

Yang paling aku rasa bersyukur , auf mikail tak duduk belakang macam dalam gambar ni...

Macam selalu dia buat. Kalau tak,  aku takleh bayangkan dia macamana. Dengan kaca terpercik lagi...iskk..ngeri aku kalau dok bayang. Ada yang tanya, auf trauma ke. Jawapan aku no! sebab dia memang suka imagine kereta berlanggar-langgar ni.(macamana dia selalu main toys dia lah) So dia cool je macam biasa. Hehehehe. :P

Aku tak kisah kalau aku yang cedera, tapi kalau aku tang anak cedera  , nanti aku akan rasa bersalah, atau rasa sedih gila atau mungkin, tak pasal-pasal chinese guy tu dapat rasa
rasa kasut size 7 aku ni. :)


p/s: kereta aku tengah2,  so depan belakang lah kemek. Cuma bahagian depan kurang impact nya .

Tuesday, May 8, 2012

Budak Keriting Nak ipad

video


Selalu malam aku kan buat kerja. Lepas tu Auf duduk sebelah aku kacau-kacau. So aku marah lah dia cakap bonda work kan nak belikan auf toys. Tapi sekarang demand adalah lebih daripada itu. Heehee


Doakan bonda berjaya auf!




:)

Friday, April 27, 2012

Mode : Its Family Time

Assalamualaikum...

Macam yang aku dok bagitahu dalam blog aku lagi satu tu. Its been a very veryyyy busy month for me dalam this year. Penat gila wa cakap lu. hehe. Rezeki Allah nak bagi kan, memang tak akan dijangka. Mungkin ramai yang beranak kot so ramai yang order gift utk aqiqah/majlis kesyukuran gitu. Sometime sampai terpaksa tolak order sebab kang aku tak terkawal yelah, dengan keluarga lagi dengan anak lagi dengan suami lagi. So kena betul-betul pandai bahagiankan masa which is kadang-kadang aku pon tak berapa pandai nak susun jadual. Kesian auf. :(

Tapi bukan lah tiap-tiap bulan macam ni kan.... Hehehe

So , diatas segala pengorbanan itu... kiteorang akan pergi bercuti lalalala dengan auf dan cikmok. Lamaaaa kot tak pergi bercuti..last kiteorang bertiga adalah tidur dekat hotel kat port dikson tak salah, Tujuan sebab nak bawa Auf mandi pool je. Serius.... kiteorang jarang gila have our own family time yang betul2 berkualiti. Cer tanya auf nak pegi mana, mesti dia cakap nak gi giant sebab tu je la tempat kami selalu bawa dia pergi kalau cuti.Paling tak tahan , bila dia tengok gambar kami pergi snow house hari tu kan (gambar dekat handphone) dia akan cakap

"snowwwwww.....besttttt....besttttt " sambil buat ekpressi muka gumbira. Sedih mak noks! Haha

 So After all thoose betul-betul hard works , sleepless night , less-hugs for my lil A'uf and hubby,marah-marah sebab letih, rengek-rengek Auf nak onde...nak ondeee.... its time for us untuk enjoy this family qualitu time. Apa yang aku begitu eksited about this holiday walau tak seberapa is :

1) Hasil titik peluh sendiri kumpul sikit-sikit tau dalam tabung untuk semua ni. Rasa berbaloi gila spend untuk orang tersayang even kena tidur 4 - 5 jam je sehari.
2) Rasa betul-betul nak rest fikiran dari fikir untuk partime job , design dan office work. Nak enjoyy

Haha. Over rasa tulis entry macam ni. but seriusly, bukan senang tau , sakit tulang belakang semua ade lah. And kami bukan orang senang nak sentiasa holiday bagai sebab aku avoid holiday guna credits cards sebab aku tak suka hutang even hubby ade seketul crdt card. Itu pon aku kawal gila sebab aku takut hutang . So biarlah bersederhana dengan apa yang ada je. Ini pon dah cukup bahagia.


so till then. TATA.


p/s: on planning two more cuti-cuti , so kena working hard lagi lepas ni.


:)


Thursday, April 19, 2012

Kalau rambut lurus

Ayah auf selalu berangan , kalau tiba-tiba rambut anak bujang dia tu jadi lurus satu hari nanti. Penat juga nak yakinkan dia, sikeriting tetap akan jadi keriting awan nano bila dia dah bujang kelak. Ayah auf tak dapat terima hakikat, menegaskan pengurusan rambut keriting adalah susah kerana dia sendiri mengalaminya. :)

Lepas mandikan auf haritu, aku terfikir...macamana agaknya kalau auf berambut straight gila , lembut macam anak cina. Sure muka dia berubah kan. Cepat-cepat aku sikat rambut dia lurus , dan capai kamera dan halakan pada dia. Naseb mood dia baik.

OK...nampak lebih 'jendul'

nanti nak try edit jadi sesuatu...


hehehe


Friday, March 30, 2012

Learning colors with A'uf

Pagi tadi bagi auf makan cornflake... Conflake tu aku saja letak dalam colorfull container (kan mak dia keje kilang container) , so that kalau auf nak makan dia akan pilih mengikut color cover container tu la.


"A'uf..... nak color ape?"


"blueeee....." 


"good boy ! nahhh" Sambil hulurkan dia bekas blue.


"Auf ni color apa? " sambil tunjuk bekas color orange.

"munichhhhh...." confident gila.


"orange lahh...."

"munichhhhh....." T_T

ok2...sukahatilah. Dia memang panggil color orange tu munich which aku tak tahu dari mana datangnya perkataan tu atau siapa yang ajar dia. Penat dah kiteorang ajar dia orange, tetap jugak jadi munichh.


"auff...auf suka color ape?"

"pinkkkkk!" erkkk

"alaaa...taknak la pink...color lain la..."

"aaaa...purple!..."


*apehal nak metroseksual plak niii!*


T_T

Wednesday, March 28, 2012

Kadang kala rasa rindu

Rasa rindu nak baby. Hahahahhahaha......




Sekejap je auf dah 2tahun lebih. Kejap je dah pakai pampers size L sebab dia tinggi nanti pampers tak sampai kat pinggang. Hehe. Kejap je semua baju dah hanging. T_T dah le pandai memilih nak pakai baju ape.

"Auf...pakai baju ni yeh...ensemmm tau"
" ishhh...not best " (mana dia belajar perkataan 'not best' ni)
"alahh..best lah...cantik pulak tu"
"notttt besttt....car bestt" T_T 

*pening*


Toddler bonda kat rumah tu selalu je anggap diri dia baby. Kalau bonda tengah duduk-duduk , nanti dia akan baring sendiri atas peha , lepas tu cakap

" aufff babyy....auf babyyy lahh"

Hahaha. Manja tau! perasan pulak tu. :P

tapi comel je perangai camtu! 

lepas tu tumpahkan milo atas lantai dan baring pulak atas milo tu sambil buat aksi seperti berenang...itu tidak comel sama sekali!! T_T