Monday, June 18, 2012

A'uf potty training

Pasal potty train pon nak tulis kat sini ye dok.... ermm... as i know..mak-mak is alwayssss complicated. Haha.

Ok. Auf dah 2years and 5month. Cakap dia masih tak berapa lancar but as me as his mother yang hari-hariiii budak keriting tido bawah ketiak mak nya, i getting use to my child german language. Aku faham lah jugakkan sebab ayat dia dah betul dah cuma pelat! 

So kiteorang (note :me & my mom) decided nak potty train Auf sebab next year plan nak hantar school kan. Malewww tau bujang macho pakai pamperssss...(read : sebenarnya bonda try to save some money here. hehe) , occayy. so memula macam pesan banyak kali kat dia... Auf nanti nak shi-shi nak poo-poo kt jamban tau. Selambe guna perkataan jamban sebab mcm tak reti pulak nak mention secara lembut 'toilet' or 'gents' or whateverrrr. :P

Dia diam aje. and then one time tu dia nak poo-poo. berpeloh-peloh alohh-alohhh anak bonda. tapi poo-poo tak menunjukkan hasilnya. and he , himself ajak pergi mandi. then my mother decided utk letak dia atas jamban and hug dia kat situ. then settle sudah! bravo!

Second time aku pulak yang cuba. Sebab dia yang ajak mandi , padahal dia nak poo-poo project dia kan, same situation juga.... aku hug dia and then settle. Dia pon happy. Hahahahaha. so this is beginning of my potty training auf . Slowly lah kan. Mak kau semangat siap servey harga jamban kanak-kanak occayy.... haruu...

one of this yang rasa best nak beli

Fisher Price fun potty
RM 176 

Best sebab shape sama dengan jamban dewasa , cute and ada music whatever
supaya menjalankan project dengan lebih menyeronokkan 
yeke?? tapi mahal sikit lah


OR


Step Ladder potty seat
RM65
Boleh attach to normal toilet bowl, senang tak yah basuh periuk poo-poo dia. haha
tapi takut juga karang licin dalam toilet macamana pula.



Ok fikir dulu baru decide. Kan aku dah kate, mak-mak memang complicated , tempat poo-poo anak pon pening nak fikir ..... itu blom lagi sekolah anak, beg sekolah, baju...blaaa...blaaa...blaaa....


note : budak zaman sekarang suka tulis "malewww....itewww....gitewww" apesal eh?

:)

7 comments:

antalya said...

nanti story lg pasal potty training auf ye. leh jadikan panduan gitu

nanonano said...

mika ms baby ade org hadiahkan potty tu,
tp dasar ibu pemalas kan, ekekke
so far if xpkai pempes, dia sdiri reti ke toilet cangkung, & basuh sdiri
cume xreti lg la ajar dia naik ke mangkuk jamban tu, nk gune potty yg dia dpt tu, mcm malas, sok2 dia pndai sdiri la kot pkai jamban duduk tu, hehehe ksian mika dpt ibu xalert mcm org lain :p

~daRLee ZuRiS~ said...

Bravo, auf!
Kysha, kalu berak ok lagi sebab dia akan bagitahu.
Bab kencing tu yg fail lagi.hehheee

Aishah Rahim said...

Ahhh bila Nashriq nak start potty train ni?

Maria Rajab said...

dlu kita ada jual yg bwh tu..kt rumah pakai yg tu ..tp aqil failed la..bila masuk toilet tak jadi poo poo..tension je mama tunggu dlm toilet..pakai pampers terus berak..huhu..

Ann Ilias said...

bravooooooooo lil handsome!
alia pun dah boleh diharap sikit
tp sikit aje lah kan
hahaha
nak poopoo ok lagi
nk buang air kecil yg masih fail
pernah sekali smpai 3hr berturut2 kena cuci comforter psl dia terkencing dlm tidur
kofkofkof

LIP (^_^) said...

betul betul betulll...mak mak mmg complicated....pastu risau manjangggggg.....