Wednesday, December 5, 2012

Guangzhou - Food & Others

Kami stay di Lido Hotel. Betul2 dekat pekan ala-ala macam KL lah. Jalan lintas depan sikit je dah sampai ke beijing Lu, tempat fofular dekat sini. Kira nya pusat membeli belah jugak lah. baju , kasut, luggage ke ape semua nya ada. Cuma kena pandai cari dan tawar menawar. Ini lagi satu masalahnya... bab tawar menawar. Diingatkan mereka mmg tak pandai berbahasa English. Even simple english macam "how much?" pon mereka kadang tak faham. Jadi tips disini, tulis beberapa simple chinese words dalam kertas untuk rujukan dan bawak kalkulator kemana sahaja anda pergi. Hehehe.

Tips 4 : Hafal beberapa famous words yang boleh diguna pakai . Mestilah menggunakan ekpresi muka dan intonasi yang betul .

"eee to qian?" ---- ni satu berapa harga?

"heng kuiii" ----- Mahalnyaaaa..(sambil kerut kening)

"pang yau...pang yauuu" ------ murah lah sikit. (sambil gerak2 kan tangan)

"nooo....*&&^^%%^&%^$#$#" ----- (diaorang suka cakap no, pastu maki)

"ekellehhh...kedekut taik idung masin tahpape macam bagus" ------hehehe

kalau dia tak nak murahkan sambil memaki hamun, korang maki dia balik  bukan dia faham pon kan. :) Tapi jangan lupa senyum ketika membuat aksi maki hamun itu.

----------------------------

"sik fan" ---- makan nasi

"ka sui " ------air panas nak buat susu anak aku ler. hehehe.

Jangan lupa ucapkan "xie...xie..." iaitu terima kasih supaya budaya kita dimalaysia sebagai orang yang berbudi bahasa akan jelas terpancar. :D
 

Makanan halal jangan risau senang nak dapat. Samada ke arab street dimana semuanya makanan halal disana atau berdepan dengan Lido Hotel ada 2 kedai makan halal. satu mamak, satu chinese muslim. Tengok papan tanda ada tanda halal tu masuklah dan order tanpa was2. 




Kitaorang selalu makan kat sini. Sebabnya dekat dengan hotel . Dont worry mereka ni faham sikit2 bahasa english. Tapi korang jangan suruh dia eksplain pulak lauk korang tu lauk ape. Terkial-kial jugak dia nak menjawabnya. tengok gambar sudah. lepas tu tunjuk satu atau dua mangkuk.  Tapi untuk kekedai ni kena lalu satu kedai yang busuk amat. Aku tak pasti ape yang dijual dalam kedai busuk tu. serius punya busuk sampai kawan aku muntah 2-3kali. eeewwww.... masih teringat2 lagi kebusukannya ituuuu.

Tips 5 : Jangan order banyak nanti tak habis kecuali korang lapar gila. Nasi dia jenis lembik2 gitu so agak kenyang. Aku order lauk saje share dua orang. Mereka ni makan banyak tapi masing2 badan keding aje.

Jangan lupa beli buah-buahan segar. Sedap sangat lagi2 cherry merah gebu (lupa amik gambar) dan jus perahan yang diaorang perah kat situ jugak guna alat apetah. fresh2 takde letak gula diminum begitu sahaja. yummehhh gila! dapat lah mak buyong minum air delima sebotol . Harga jus rmb15 (rm 7.50).



tangan tembam tengah gumbira dapat minum air delima. dappp... :)


Shopping

Haaa...bab ni lah orang pompuan laju je kan. hahaha. Shopping kat sini bagi aku memang murah. Murah berbanding negara kita lah. Yelah , dah nama pon made in china , murah lah kan. Kualiti not bad cuma kadang takde jenama lah cth mcm jenama "xiang ling" gitu lah tp design copy babygap sebagai contoh. Tapi masa aku pergi tu kan musim sejuk , jadi majoriti semua jual baju Michelin , hehe...alah, baju sejuk tebal tangana ketak-ketak tu. So agak tak best lah kan. Blouse langsung xnampak orang jual. Tshirt lagi lah takde. 

Tips 6 : Sebelum berangkat plan in advance nak beli barang apa kat sana nanti. Contoh aku ada 2 hari solid untuk shopping day (tolak dua hari pergi dan balik) so satu hari aku target dapat pergi 2 tempat sebab dia punya tempat , let say plaza alam sentral tu jual kasut, kasuttttt je manjang xde benda lain yang ko akan jumpa. Selain stokin atau sewaktu dengannya.

So kami first day dapat cover tempat beg leather dan elektronik product. Cikmok yang pencinta gadjet macam tak sedar diri lah kan kat sana. Semua nak dibelinya. Dapat lah jugak beli cover ipad harga rmb100 (rm50) tapi cun gilak. Kawan2 kirim cover handphone dan power bank samsung S3 dengan harga rm90 sajork. 




 



sambung lagi tak larat nak type. hee


4 comments:

fiqkbe said...

pergh best giler dpt p jln2 kt china!! jeles2

Xeea said...

Bertuah si Auf, first time naik plane, terbang jauh terus! curlasttttt

Daleela said...

Gile mak nokss.. casing cecantik koottt..

Maria Rajab said...

pasni ajar kita bhs cina lg ek..hehe..