Wednesday, April 13, 2011

Perkataan 'Ya Allah'


A'uf mikail ni memang pelik tau. Suka buat sesuatu perangai yang macam pelik tapi kelakar jugak dalam masa sama. Selalu kejadian kelakar tapi pelik tu berlaku dengan tiba-tiba.

Auf ni kan lasak kan. Jadi aku selalu lah dok membebel kat dia, pagi petang la aku bebel lagi-lagi kalau cuti umum tu ha. Dia kan suka sepah-sepahkan baju yang aku lipat la. baling ball dia keluar dari khemah dia, lepas tu rumah bersepah macam taska. Lepas tu datang mood tak baik dia mula la nak suruh dukung dia sambil tengok pocoyo. Tak larat mak noks.

So, aku ni selalu jugak lah macam marah2 manja kat Auf ni. Macam "heeppp, heppp" "no...nooooo!" tu adalah antara perkataan biasa yang aku gunakan. Dia? bukannya takut pon. Senyum saje bila kita marahkan dia. Sehingga satu hari tu  kami realize yang dia hanya takut kan satu perkataan iaitu "Ya, Allah" contohnya marah macam ni. " Ya Allah , aufff...kenapa kamu baling ni" dan dengan serta merta terus cebik mulut dan dia akan menangis. 

hairan bukan. 

Dan sehingga sekarang kami gunakan ia sebagai medium untuk memberitahu yang dia ade buat salah. Senang aje, sebutkan perkataan itu. At least ade juga benda yang dia takutkan.
Hahaha!







:)

11 comments:

sharEna said...

bagusnya Auf..

naurah pulak klu kite marah dia ckp ' ya Allah naurah..buat ape nie?'

dia balas balik 'ya Allah..' jugak. siap sama intonasi dgn kite buat lagi. sabokan jelah T_T

LIP (^_^) said...

haaaa...dah tau kelemahan auf... :)

fiqkbe said...

amboi, nakal nyer auf =P

Fadilah R. said...

imaan pun dh makin nakal tapi belum ada medium nak behavekan dia lg ni. nanti dpt kaki jenuh ah. arr arr. mintak mintak nanti dok kejar imaan boleh kurus mcm yaya.

Dayu said...

waaahhh
dah jumpa akedah terbaik menenangkan auf. best..best
kaedah untuk cha masih belum ditemui
redha je dengan segala perlakuan dia
oohhh.. tak terbayang camne kalau dia dah berjalan nanti

NURUL JAMIAN said...

nurul ada buat entir lbh kursang mcm ni tp raina lain dgn auf yaya dia kalau papa dia sebut ya Allah raina buat apa tu. ya Allah raina sepahkan apa tu?

nak tahu raina buat apa?

dia balas balik ckp
Allah...Allah....

so mcm mana? dia sebut lg adalah

abah dan mak haqq said...

kalau yaya kat dapur..
jerit macam tu je agaknya a'uf takut tak..
hehehehehe..
nakal ya a'uf..

yaya+frdz+auf said...

sha: hahaha. pandai naurah menjawab eh

LIP: haha. tu je yg berkesan.

fiqkbe: haha. nakal tp manja

fad: sambil kejar sambil jogging. haha

dayu: tunggu dayu. lepas ni berpeloh la korang laki bini. haha

nurul: kelaka la raina. boleh pulak dia balas. nurul kena cari perkataan lain.

mak haqq: aah..dia paling takut kalau yaya yg ckp.

Hannah Johary said...

Hahaha cute gila!

Myiesha respond sengih-sengih juga kot. But bila I marah betul-betul, agaknya muka I akan berubah kot, dia tahu, then dia nangis. Then I pula kesian tengok dia.

Macam-macam hal budak-budak ni kan? Hehehe.

m@Ri@ said...

em aqil semua tak jalan..kecuali kalau dia denga azan kat tv..(tu pun mula2 je dia asyik..lepas tu sambung sepah balik..huhu..)..atau pn dpt tgk citer faveret dia..em skrg dah boleh jln lg terror punggah brg..rupa dah bukan mcm taska dah..dah mcm tongkang pecah..dah tak tau mn baju kotor mana baju bersih..aduih..

chik star said...

HIHI.
SEJUK HATI...
:D