Friday, February 11, 2011

Muka bulat sesuai ke pakai shawl

Aku serius geram weh bila tengok kawan2 yang pakai shawl gila cantik terletak je kt muka depa. Memang dabomb la. Lepas tu dengan pertambahan berbagai2 jenis shwal, corak/design dan warna lagi lah menyebabkan aku 2 kali geram weh.

Muka aku kategori bulat. Bukan bulat lempeng tau, bulat ibarat bulan. Dan sebab tu lah pungguk (cikmok ) selalu rindukan bulan (aku). Hahahahaha. Ok2... gurau je. T_T

So, bila wajah aku yang bulat ni. aku lebih selesa atau senang pakai jenis tudung empat segi. Alah , tudung bawal atau tudung corak2 yang empat segi lepas kite lipat jadi 3segi tu... faham ke? haa... yang tu la. Ini disebabkan, bila aku tengok kt cermin, tudung tu je yang paling sesuai dengan wajah sfera aku nih, walaupun hati meronta2 mengidamkan shawl-shawl lawa2 dipasaran tu.

Ok, aku pernah la terbabas beli selai-dua-tiga lai.... ada la cubaan2 untuk memakainya. Tapi hampeh tak dapat pon pujian dari cikmok. penat aku tersenyum depan dia dambakan pujian. cecehh. -__-. Dan disebabkan aku memang jenis perempuan degil, aku kadang kala tetap pakai juga shawl bagai walau aku tahu semua orang memandang aku dan berkata 

"muka bulat lempeng tapi nak pakai shawll....." 

lalu aku membalas  

" sukahati aku lah muka aku buruk ke hape, yang penting anak aku comel ape" wahhh...."*tetiba*

*percubaan pakai shawl*

Dan bila aku jumpa article ni dalam internet, terus aku rasa aku memang tidak ditakdirkan untuk memakai shwal lawa. hahaha.

Link disini : 



Dan kesimpulan disini ,memang aku selesa gila pakai tudung empat segi. Dan dengan cara itu saja aku boleh men'sorok'kan pipi tembun ku. Haha! Tapi sekarang kurang jual la eh yang ade corak2... mana nak cari yang banyak pilihan eh? ada suggestion?

Walaupun tak boleh pakai shawl lawa aku bersyukur dengan bentuk muka aku sekarang. Aku nak lebihkan senyuman dimulut , supaya lagi lawa dari shwal yang lawa. :)



:)

14 comments:

NURUL said...

nurul muka bulat gak tp nurul suka pakai shawl hentam je kdg2 segan sendiri sbb mmg pipi nurul dah tembam kan

nanonano said...

ntahnye,
kalau dah tuannye dah ckup lawa,
xperlu nk pkai sesuatu utk nampak lawa lg..
heheh simple2 ngn tdung bwl pun dah comey2 :p

sharEna said...

hmphh..samalah kite yaya..jenis muke bulat..

dah susah sket nk cari tudung bawal or tdg 4 segi yg munge2 nih..

tu psl wa asek ulang tudung same jer..hahahha..lantak la org nk kate ape kann =p

nilai 3 ade kedai masih jual tdg bawal. mmg lebih murah dr dulu. aritu borong beli 5 helai teros..hahah..puas hati..

klu yg munge2 tu payah nk carik. kalo ade pon jenis size kecik. x menutup yg spttnye. huhuh..mmg dilema sungguh..

~dARlee zURiS~ said...

muka zuris lagiii bolat lah yaya
tp ai still pakai shawl tau.
peduli ah org nak kata apa.asalkan kita selesa
konon2 pakai shawl leh feeling2 remaja masa kini.ngegeee

abah dan mak haqq said...

kid kalau nak pakai shawl...
kena tunggu mokcu haqq tu balik..
sebab dia memang banyak shawl..
kid belum ada lagi sehelai pun..

niat di hati memang nak beli..
tapi bila kid pakai shawl je..
haqq akan sabotaj tarik sana sini..
macam mana nak melawa ni..? :P

linziana said...

i think yaya..kalu u confident and yakin apa sahaja yang u pakai kompom da bomb...duit u, hak u, muka u..bukan orang lain tul tak?

lin pun belasah je pakai syria walau ada yang cakap muka lin nampak tembam..huhu..nak wat cam ne zaman tudung gosok dah belalu semenjak ade anak ni.kalu buleh nak yang ringkas dan cepat.hehehe

mun said...

mun yang muka tak bulat nie pon rasa macam tak cantek biler pk shawl..lebih selesa pk tudung bawal

xeea said...

Rahsia cantik pakai shawl :

Sentiasa konfiden chun.
Biarpun senget-benget.
Muka bulat macam bola.

Yang penting,
konfiden :)

S.A.L.J.U sha said...

yaya bagus la entry link yg dsediakan tu.


tp kan ade jgak cara nak tukar imej....sha dl naik2 jer keje lepas berpantang terus pakai shawl..melaka ni lg la lambat sikit fesyen nak sampai berbanding kl... so far giller membeli shawl kat blogshop.

skg mmg penggemar shawl :)

bawal (tudung ikan bawal..ehehe) tetap xdlupakan. dr dl hingga skg..bawal evegreen

Dayu said...

pipi yaya jenis tembam tinggi gitu
tapi tgk 1st picture tu macam ok je
takde lah tembam mana

a'ah la
tudung 4 segi tak banyak dah jual
jalan tar pun dah kurang

Nama Ku Noy said...

boleh lah dik, muke akak pun tembam tau, pakai inner, letak lah butang kat hujung inner tu, kasi tarik ke atas siket, pass tu shawl nye pakai kat dagu depan siket...cantik nanti...cube lah ya..

syarina azreen said...

xdela..bulat xbulat bleh je pakai..tengok ni..comel sgt...hehe
http://honeypokapoka.tumblr.com/

m@Ri@ said...

maria belasah je pakai yaya..haha..yg penting maria suka pakai kalau tudung tu tak pyh iron..haha..gila malas..

little miss kechik said...

bole la..selambe je. or..u could get those inner w/ awning.. or inner syria yang panjang ke tepi pipi.. bule ajee..