Wednesday, February 23, 2011

Meransang Bahasa Sikecil

Aku dan suami sememangnya ibubapa yang sibuk. Aku akui, sejauh mana sahaja masa yang kami dapat luangkan dengan sikecil itu pada hari biasa. Lagi2 cik mok yang pagi&malam kerja. Mungkin hujung minggu saja yang akan lekat dirumah jika tak ada stand by.

Tapi, walaupun begitu, aku sebagai ibu tetap cuba sedaya upaya untuk mendidik & memastikan ada masa 'bersama' kami anak beranak. Tak kira lah jika ke taman permainan di bawah rumah sekalipun. Anak pon bosan weh duduk terperap dalam rumah sepanjang kami bekerja.

Sejak Auf dah faham apa yang kita sampaikan , aku akan cuba sampaikan seberapa banyak perkataan kepada dia. So walaupun kita sibuk, dalam keadaan tertentu ,Tak kira lah dimana, ketika bersama dengan dia, cubalah berbual2 dengan sikecil anda.  Dengan ini boleh meransang bahasa anak kita sedari awal. Contohnya :

Dalam kenderaan : Cuba-cuba membebel dengan tunjukkan dia "ehh..itu car...itu lorry" , "itu motorbike , motorbike lajuuuuu (sambil buat bunyi2. Hehe)

Dibilik mandi : "air sejukkk..."Kalau Auf tak mandi nanti Busukkk"

Semasa memakaikan pakaian kepadanya : "Mana tangan awak" "Mana kaki awak"

Ketika menonton televisyen : Masa ni lah yang paling ideal untuk kita menerangkan kepadanya apa saja.



Dan yang paling utama, jangan biasa kan anak dengan perkataan pelat. :)



:)

9 comments:

Ann said...

Yaya, seronok kan ajar anak bercakap. lagi bertambah seronok if anak boleh mimik bunyi yg kita ajar. ohhhhh, bahagia. hehe.


*ops. Kaisya sudah pandai sebut ABAH, instead of daddy. hehe. mungkin kena tukar panggil daddy kot*

Hannah Johary said...

I pun suka bercakap dengan Myiesha. Walaupun tidak bercakap pelat dengan Myiesha, I harap dia akan pelat at first. Sebab baby pelat adalah sangat comel. Hihi.

~dARlee zURiS~ said...

batul2.zuris pun suka buat camtu ngan kysha.so cute bila dia bagi respond :)
cuma kadang2 terlepas ckp pelat ngan die.huhuu

abah dan mak haqq said...

comel kan bila anak dah mula nak bercakap..
dengan mulut dia yang potpet tu..
siap tersembur air liur.. :P

sharEna said...

habi kdg2 suke ckp pelat dgn Naurah. tak suke! hmphhh..

lagi satu suke gantikan perkataan yg sebetulnya dgn perkataan yg salah.

contoh, suruh dia salam. salam tgn org. bukan surun 'amin'. amin tu lepas baca doa. bukan salam.

tak suke! tak suke!! kesian kt Naurah diajar benda yg salah.

m@Ri@ said...

maria pun buat mcm yaya..mana tgn kanan..mana tgn kiri..hehe..

afni+hafiz=dani said...

setuju yaya. afni pun x ajar dani cakap pelat =)

LIP (^_^) said...

yup..i agree sangat.kena selalu borak ngan anak2

chik star said...

selalu tercakap pelat dgn ank.
cth syusyu - susu.
heh !