Monday, February 28, 2011

Child anger & tantrums

Bukan senang nak jadi ibubapa. Bukan senang nak men'corak' anak yang orang selalu ibaratkan sebagai kain putih yang suci bersih.

 A'uf , budak 13bulan yang dah pandai tunjuk perasaan. Dulu aku pernah lihat keadaan ibu2 yang sedaya upaya mengawal anak yang berguling2 di shopping mall. Menangis2 dalam trolley.

And now i dealing with this.
I'm beginning to see the starting signs of tantrums.

Mungkin ini permulaannya, tapi apa korang akan buat kalau budak tu duduk atas lantai , dan meraung kuat2 sehingga dia dapat apa yang dia hajatkan?


Kadang kala rasa serba salah kalau hendak diberi apa saja yang dia mahu. Then next time dia akan tahu yang dengan menangis dia akan dapat apa yang dia nak. Jika tak bagi, orang ckp aku dera anak , kedekut taknak bagi. mencabar bukan? Means, apakah tindakan yang paling bijak kita perlu buat?


Bila dah sampai phase ni.Kadang kala aku rasa tak sabar pun ada. Banyak kali aku selawat dalam hati , pujuk hati sendiri. Tapi apa dia tahu, dia cuma seorang budak kecil. So aku kena cari macamana nak handel situasi macam ni , dan mestilah dengan bantuan suami sekali. Tak boleh lah dengan cara " alaahh... kasi je apa dia mahu" . Atau sorang kate OK sorang kata jangan.

 Setakat ni aku dah cuba cara:
1) Peluk dia kuat2 dan cakap kt telinga dia kenapa dia tak boleh dapatkan benda tu. Even dia tak faham pon. but kena start dari awal.
2) Larikan pandangan dia dari benda yang dia mahu.Gantikan dengan benda lain. Lagi bagus tunjuk cartoon pocoyo dia dalam phone.




3) Dukung dan beredar dari tempat itu.
4) Kalau kat tempat private yang takada orang, aku biar dia nangis kat situ dalam 1-2minit.
5) lastly, offer dia boobies. tu je yang boleh pujuk dia. :P



boleh baca lebih lanjut disini :



http://www.babycenter.com/400_how-do-i-handle-my-1-year-olds-terrible-twos_500766_0.bc



Mungkin anak anda tak melalui phase ini. Dan mungkin ada juga ada.
"every child is different" 


p/s: bonda sayang Auf so much!



:)

13 comments:

chik star said...

ayaQ mate meleleh. tsk tsk.

sedih sgt tu.

::( ';')جو أمير(';' ):: said...

cian auf.. cedey jer muke dgn air mate masih dipipi..

Alif pun suke pocoyo.. same cam abg auf.. :)

Ann said...

Yaya, me pun sudah mula rasa 'angin' kaisya. sekarang dah pandai mengamuk kalau keinginan tak dipenuhi. belum smpai ke tahap guling2 atas simen lg tp x mustahil akan jadi 1 hr nanti. n of course pukul n tengking2 bukan cara berkesan utk pujuk budak2 mcm ni. the least yg i can do is lari balik rumah(if i di tpt public).


nak story sikit. smlm i pg c4 n notice 1 mother yg dok membebel2 n hentak2 barang yg dia beli just bcoz anak dia buat hal. lepas tu suara meninggi mcm kan anak tu faham apa yg dia cakap. i cuma boleh geleng kepala. klu budak2 usia 2-3 tahun apa lah yg dia tahu kan.


semoga kita semua menjadi ibubapa yg bertindak ikut fikiran, bukan perasaan. :)

Dayu said...

korang semua akan jadik smuber rujukan
cha juga akan memebsar, akan berperangai begini juga
maka, pengalaman korang akan dijadikan panduan

yes.. setuju
marah2.. meninggi suara bukan penyelesaian terbaik bab2 gini
selalu tgk abg ngan akak ipar
derang dukung je bawak anak blah dr tmpt kejadian
nak penuhi sentiasa keinginan anak
adalah tak patut rasanya
nanti dia terbiasa
nak apa, smua dpt

sharEna said...

naurah takat nie tunjuk jer. xde pulak dia nangis2 nak. hehee. atr cara terbaik, elakkan dr pegi tempat2 yg byk mainan. hihi =p

pernah sekali bg naurah mainan amek kt rak mainan tuh, tp dia taknak pulak. sabo jelah. ibu yg excited lebih -__-

mun said...

hurm..mirza pown sudah menunjukkan tanda-tanda angin die...tapi tak sp tahap guling2 lah kan...cuma dier suka main pili air masa mandi..bile mun tak bg alihkan dier tempat lain mulalah dier kamok2...tapi tak lm lah...angkat jer kuar dr bilir air terus die senyap...

xeea said...

adoi ni yg seram nak tunggu Alfiy besar. skrg ni pun dah pandai tunjuk perasaan. Berguling-guling seperti tenggiling kalau tak dapat apa yg dia nak. iskkk

abah dan mak haqq said...

nanti bila tengok anak nangis berguling-guling...
rasa sayu sangat hati..
kita mcam rasa bukan emak yang terbaik je..

tapi kalau diikutkan sangat kehendak..
kita juga yang susah nanti..

selalunya kalau di tempat awam..
haqq macam kurang sikit nak buat perangai..
tapi bila dia dah start..
abah dia je la yang boleh pujuk.. :P

afni+hafiz=dani said...

ala sian auf smpai meleleh airmata..hehe
takut afni bila baby da kuar tantrum dia, so far dani under control lg mayb sbb die kecik lg, tapi x tau la coming ni mcm mana..mau meroyan afni..haha

m@Ri@ said...

aqil pn dah mula tunjuk 'belang'..haritu g pasar mlm nmpk mainan tak beli die melalak2..aish....pening..

Raana said...

yea..hannah has the tantrums too.. i almost lost it a couple of times.. but tried not to cos there was once when i lost it& raised my voice.. die melalak lagi kuat..and majuk..and it makes me so sad to see her like that. most of the time i just take her elsewhere & distract her.. tapi dema ni punye siren.. pehhhh! 1 lumut leh dengar beb..hehe!

lylieiqmal said...

dulu mase blm ade ank tgk mk2 org pukul2 n marah2 ank depan org ramai mula rase mcm mk tersebut x de hati perut......padehal mungkin kesabaran mk tersebut dah holang kn..
tp bile kite ade ank sendiri n ank kite pn pndai buat hal...kite pula rase akn jadi mcm mk2 org tersebtu..harap2 kesabaran tersebut akn kekal selamanya.

Fadilah R. said...

harap nanti boleh bersabar bila imaan dah masuk phase mengamuk ngamuk ni.

mmg xboleh marah or tengking tp xboleh layankan syg manja bucuk bucuk nanti makin menjadi-jadi.

hari tu tengok kt astro channel ape ntah. mmg kena delay pujuk anak mengamuk. biar dia nangis dulu. xleh lynkan sgt.