Friday, January 28, 2011

Bila si kecil tumbuh gigi

Semua kanak-kanak akan mengalami proses tumbuh gigi. Tak kira lah awal atau lambat. Dan akibat dari proses ni , bayi selalu meragam , atau demam.

Auf pon sama...walaupun setakat umur dia setahun sebulan ni....gigi nya hanya 4 batang. tetapi dia tetap juga tak sedap badan. Dan habit yang aku perasan bila dia suka gigit2. Gigit tangan, gigit bantal....gigit bahu...dan gigit meja , tingkap kerusi semua2 la. T_T

Dan sekarang.... proses gigi ke-5 bahagian bawah untuk keluar. Seksa juga aku tengok dia dok tepuk2 mulut dia lepas tu menangis2... pelik. mungkin sakit la kot. Ada ape2 petua ke untuk tolong dia kurangkan sakit. Setakat ni aku bagi dia biskut untuk teething tu. :)

Bukan senang nak meningkat dewasa kan? :)


12 comments:

cik puan akish said...

hok alohhh...
eyelash dia......macam palsu punye...

gerammm...bagi sket kat autie yayang...

=)

nanonano said...

xpernah dgr lg org ckp tumbuh gg sakit,
gatal ade ar,
sbb tu dia ske mgeget
& somi na suke rela menghulurkan sluruh tubuh bdnnye utk digeget :p

mun said...

cuba bagi gripe water..mak mun kt gripe water elok untuk budak nak tumbuh gg selain dari kembung perut...

chik star said...

biase org ckp bg gripewater.
:D

~dARlee zURiS~ said...

geram nengok eyelash auf.
hmm..kysha tk tumbuh gigi lagi.tp so far bila dia nmpk cam gatal gusi,zuris kasi teether tu je.
owhh..sakit ek nak tumbuh gigi?kena get ready ti nih.

Dayu said...

aaiii ensem
anak tumbuh gigi pun kita jadik tak tentu hala kan
cha pun tgh nak kua gigi bawah dia
aritu demam bagai nak tumbuh gigi rupanya
tggu gak dia meragam2
tp mmg sgt suka mengigit skrg ni
smua benda buat asah gigi

lylieiqmal said...

ya..kt farmasi kn ade jual satu gel tau...tuk baby...sapu kt gusi yg mane gigi tuh nk kuar....alya so far ok je....gi da ade 10 batang..sapu gel tuh la....name dier x igt..ti saye double check k...

Ann said...

hai hensem!


cantik eyelashes. meragam nk tumbuh gigi ya?. lagi macho la auf lepas ni gigi dah banyak.

:D

afni+hafiz=dani said...

ala sian nye auf..
selalu bg teether je bg diorg rasa relieved skit.

Nrfadlh said...

imaan dh ada 6 gigi. so far mmg dia suke gigit2 tp xpernah lg meragam or nangis. sume mendelah nak gigit. kalau fad carry dia, bahu fad pun dia gigit.

eiza said...

ayat tak bole blah...

bukan senang nak meningkat dewasa bonda kata????

auf, bole tak simpan bulu mata tu.... jealous ar!!!!

little miss kechik said...

memang sakit pun.. hannah will be like "kit..kit" sambil tepuk2 pipi. melalak2. ni dah kluar molar die. kiri kanan lak tu. macam kena sampok antu je wa tengok kadang tu. what works.. super cold water.. super cold gripe water.. a big hug.. and durable boobs. bersiap sedia. heheh!