Friday, March 26, 2010

tentang susu lagi...

lagi-lagi pasal susu kan...hehe.... xpe la kawan2....kalau taknak baca takpe la xpaksa ponn... :P
oh alkisah disini saya nk berkongsi sesuatu mengenai susu.... iye...susu ibu...susu badan atau dalam bahasa kasar lucahnya susu nenen.... hahahaha....

ada org berpendapat yang setiap wanita yang melahirkan anak akan mempunyai susu ibu...dan alasan 'susu tiada atau susu sikit' xboleh dipakai.... tp benarkah?

cerita 1:
adik beradik ayah aku ada 7 org.... kebanyakkannya lelaki... dilahirkan & dibesarkan dikampung di rompin , pahang.... dan pada zaman dulu kebanyakkan dorang deliver kat umah je. kadang bidan dtg sambut atau nurse kt kampung tu je la. semua adik beradik ayah aku dpt susuibu sepenuhnya. yelah zaman dulu lagi susah nak carik FM kan.... tp masa melahirkan salah seorang pakcik aku (rasanya pak ngah), air susu tok (nenek aku pgl tok) takada.....jadi sebab xada , pakcik disusukan oleh orang lain...jadi ada adik beradik sesusuan..... nak kate suruh sitimulate pakai breast pump, mane nak carikkk zaman tu kooo....

cerita 2:
cousin aku....baru lahirkan anak ke-4.... anak 1-3 sume dapat susuibu..malah anak ke3nya fullt BF sampai umur 2tahun.....bila anak ke-4, tak ada susu....baby dia suck, tp tetap xada susu...

cerita 3:
Makcik aku...ade 5 org anak.... anak 1-4 semua dapat susuibu tp xselama anak bongsu.... yang fully BF smap 2 tahun.... padahal masa tu dia lahirkan anak last , dia c-ser lagi..... rezeki anak dia tu la..


kesimpulan disini : aku rasa mmg la setiap org tu lain2....takleh nk expect semua org akan produce bykkan.... itu lah yang aku asyik kata...itu rezeki anak....kalau sekarang awk byk susu...blm tentu lagi anak seterusnya kan...yg aku percaya sebab ayah aku cerita pasal ni....sebab tu la aku ramai uncle&antie belah ayah... hehehe....

motif tulis ini : Mengenangkan kejadian Tuhan...dan kongsi cerita dengan kawan2.

sayang kawan2 semua....

4 comments:

Siti said...

oo..gitu yer..yer la..memang ni rezeki anak2an..mcm siti masa Jannah n Batrisyia siti campur..padahal masa tu ada jer susu. Tapi masa Wafi ni siti baru dpt kesedaran psl bfeed ni..Rezeki Wafi kan.

mas said...

btlla yaya..rezeki anak2,berbeza2...yg penting usaha je la dlu...(psst:yaya nye blog bg inspirasi tol..heheh)

m@Ri@ said...

betul tu wak...rezeki anak..kita usaha sama2 yek wak..go yaya..mlm ni bgn gerak sy..;)

little miss kechik said...

hahahah...abah aku le tu....but..i only know one of his adik sesusu..uncle nordin. dah itu je yang abah kenalkan. ramai ke? ehehehhe! but weird no.. her susu vanish on 2nd kid... then reappear.. ape kata kite balik endau tanye? hehehehehhe!