Wednesday, March 3, 2010

Fully BF tapi anak kecik....

owh yeah.....
A'uf mikail yang berusia 2bulan seminggu mmg kecik...kecik , cumel sajer.... and yess..dia belum start minum FM buat masa ni.... betul2 hanya susu perahan maknye.... dgn erti kata lain fully BF.... dia mmg kecik, so bab org cakap2 yg dia kecik cenonit dah agak selalu didengar... kira macam selalu sgt lah.... bukan setakat ahli keluarga...kawan2 malah org sekeliling yg melihat dia..... statement ni bukan bermaksud aku marah... malah aku berbangga sebab anak aku dapat perhatian lebih... hahahaha...

setakat ni....last cek up masa inject 1 bulan lebih... a'uf hanya 3.8kg saja....panjang 56cm.... aku rasa bangga jugak lah sebab hanya dengan susu aku yang xberapa nak ada yang sedaya upaya aku perah n bagi direct aku berjaya naikkan berat dia dari 2.6 masa lahir smp la sekarang ni.... alhamdullilah dia sehat. xada masalah utk jaga...xmeragam malam...dan umminya yg menjaganya ketika aku kerja xada masalah langsung .... well behave. hehe....

Memula aku risau gak la kan....ingat kenapa la dia xgemok2 ni.... tp bila cek semua adalah normal...bagi aku its ok.... maybe la jiran depan belakang rumah anak dia bam-bam berbanding anak aku.... itu rezeki anak dorang lah... yang Allah dah tetapkan utk dorang.... dan auf...aku xpernah merungut...malah aku sentiasa berkata "biarlah auf nak besar mana pon..asalkan auf sehat...." sebab aku yakin... tuhan dah tetapkan dia macam tu.... dan bukan juga aku anti FM.... bagi susu badan sebab setiap titis tu adalah pahala utk kita so selagi aku mampu dan tak kesahlah sikit mana pon aku tetap akan bagi dia.... kalau ditakdirkan xcukup , nak buat macam mana kan.... dan jgn terkejut kalau auf jadik bam-bam lepas minum FM lepas ni....hihi

Cuba baca sini kalau free... bukan aku sorang je ada masalah mcm tu.... org lain pon sama.

kepada ibu2 yang susu dia byk.... bersyukurlah atas anugerah Allah pada korang....rezeki anak tu.... dan aku tetap bersyukur diatas apa yg ada pada aku ni.... sebab ada org lain yg xada susu terus lagi la sedih..... bahagian masing2.... ada org yg mengandung senang lenang, masa lahirkan baby susah.....yg mengandung susah2 sekali teran je dah kuar...macam2 la.....itu la dia..bahagian masing2...

tetiba je buat entry ni....macam emo je bunyinya kan..padahal tak pon...huhuhu

p/s: nnt auf dah bam-bam..... aku letak gambar.
p/s/s: kurus pon susah.....obesiti pon susah......camno neh?
p/s/s/s: thanks ibu kuatkan semangat yaya....

10 comments:

m@Ri@ said...

ala awak..anak sy yg bam bam tu pn org kata gak sbb dah bulat..br 2 bulan..hahah..takpe awak..kita usaha sama2..mcmn nak bg susu banyak lg ek..awak ada idea tak?sy rs susu sy makin merundum..huhu..aqil bam2 sbb die kuat minum susu n waktu lahir pn dah berat gak..auf mmg lahir pn ringan..tak berat pn takpe awak..janji die sihat..cute lagi..so dont worry k..awak..jaga auf baik2 yek..kisskan pipi die utk sy yek..

p/s:jgn emo2 awak..nnt sy pn emo gak..huhu..

yaya+frdz+auf said...

maria : hahaha...saye tak emo pon.... tulis tu utk kuatkan semangat balik...dah hampir putus asa ni... hehehe

Ibu Alia Kaiyisah said...

sabarlah.

mulut org ni memang tak leh tutup. anak kita gemok, dia bising. kalau kurus lagilah kata kita tak bg cukup makan. haihhh.

yg penting kita tau anak kita sihat. apa diorang nak cakap, lantak diorang lah.

jgn emo. kena senyum sentiasa. nnt susu kurang pulak kalau sedih2. sian baby a'uf.

kiss and hugs utk a'uf.

@ MaMa ALyA @ said...

takpe.. yang penting auf sihatkan..alya pun tak berat sgt..tapi sekurang2nyer berat dia naikkan dgn berbekalkan susu mama dia.. :-)

nak bagi susu banyak?? erm..teruskan breasfeed dgn kerap & pump bila kerja...jgn risau..susu kita cukup sebenarnyer... mmg kadang2 mind kita fikir susu kita tak cukup bila baby nangis.. hehe.. ni nak bagi semngat ni terus breastfeed..
minum air banyak2 tau dear... :-)
pastu ape lagi tips erk? erm...minum soya berperisa jagung...hehe.. itu yg nurul buatlah...

kalu nak tahu lagi..tgk dlm susuibu.com...banyakkkk tips nak banyakkan susu ibu..hehe..

jgn berputus asa tau dear.. susu kita hak milik kekal for our lil baby..:-)hope dapat membantu..:-)

aLyNnZ said...

bg alin..
baby yg bambam x semestinnyer sihat baby yg kecik x semestinyer xshat..

baby yg minum FM xsemestinyer blh jd bambam dn xsemestinyer baby yg fully breastfeed xblh bambam..

sebenarnyer smua nie ketentuan ilahi n rezeki masing2..yg penting baby shat..

anak alin dh hampir sethn sebuln still xblh jln lg.langkah 3 4 tapak dh jatuh..baby lain sethn dh blh jln..dulu cousin danish 5 bln dh blh duduk time tuh danish blum blh duduk lg.alin mula risau..tp skrg danish dh ada 6btg gg tp cousin dia sebatg gg pun xder..

so, pembesaran baby adalh unik seunik ciptaan tuhan..

aLyNnZ said...

first day bf danish time tu alin kt hosptl lg, alin refer to nurse bgtau yg susu xder, susu xnk kuar..

then kena brainwash ngan nurse..
"kamu xblh kata xder susu, bg jer baby lama2 nanti adalah susunyer..mind awk fkir xder jd mcmaner nk kuar susu? nurse picit breast to make sure ada susu x..hah nmpk nie kn ada susu?"

sejak dr hr tuhh alin sentiasa fikir susu aku bnyk n cukup utk danish..

yaya+frdz+auf said...

ibu alia : thanks ye awak...*hug* ...betul jugak , kalo gemok sgt kang ckp jugak...

nurul: saya percaya pada paed...kalau dia kata normal, so ok lah kan. hehe....saye pon join susuibu.com

alynz: betul ckp awk...bukan semua budak tu sama je....lain2... asalkan sehat bagi saya itu dah cukup.

Khemy said...

hello
tu kira ikut genetik la tu
kalau mak dia kecik molek, maybe la anak2 kecik molek gak..logik tak?
saya pun susu sikit gak memula tapi saya minum susu strawberry. dah la sedap, berkhasiat plak tu.
ok, saya nak balik dah..papai
jangan lupa minum susu strawberry..

Hannah Johary said...

Suka sikap Yaya yang sentiasa positive & optimistic.

Betul. Biar Auf kecil, asal dia sihat. Puas hati bila anak membesar dengan hasil titik susu sendiri. (Titik peluh pun ye jugak. Heheh.)

Way to go, Yaya! Myiesha dah kecundang, dah campur FM. Auf masih juara bertahan. Auf dah besar nanti mesti dia bangga dengan usaha gigih bonda dia.

I am proud of you, my friend. ;)

little miss kechik said...

yaya..ko give up kalu..aku gi sana bantai ngko! hehehhe!

dulu ade rasa macam ni gak..sebab tengok member2 nye BF babies... nalaaaa.. and although hannah is all cheeks and gaining more than a kilo a month..people still say she's small. try la bawak sambil naik tangga 3x was my reply. it really gets to me. dorang ingat senang ke all this nursing thing..cakap pandai.. (emo plak aku hahah)

but her paeds said she's doing allrite. so as long as auf's paeds says he's all good..that's all that matters..

wut i notice is a milk booster is pumping everytime after nursing. tapi sebab gene malas tu lagi kuat..hehe.. and.. kalu stress.. memang susu merundum. like now..heheh