Monday, August 30, 2010

ubat untuk baby.....

Actually aku dalam fasa xde mood hati xrela dibelengu kesah.... hehe... ala2 badan pergi kerja tapi hati kat rumah.... kat sapa lagi... mamat auf mikail tu la kan.

dah 3-4 hari auf xberapa sihat.... dia punya hidung berlari(runny nose) hehe... xde lah... dia selsema dan batuk berkahak. teruk juga lah aku tgk anak bujang aku tu. comot pon iye jugak. betul2 budak hingusan lah. :)

dia punya batuk macam la org besar. siap merah2 muka dia lagi. kesian gila kalau tengok dia. so aritu cik mok usulkan pada aku soh bawak dia g klinik. well, mcm biasa la kalau kite g klinik mesti la dia bagi ubat selsema , ubat batuk kahak dan antibiotik.... yelah, takkan kite pegi klinik dia counsult kite pree2 je kan.... for sure la ade ubat dan berbayar... kan...kann...kan....

so lepas bawak balik auf dan ubat-ubatan tu, aku actually xberapa gemar bab bagi anak makan ubat ni... sebab mmg byk kali aku baca buku2 dan search kt tenet ubat2 ni tak elok dibagi pada baby under 2year. paling xelok ubat antibiotik tu.... sebab dia menyebabkan hati boleh rosak jika terlalu byk... dan ubat batuk akan menyebabkan anak kite tido je sepanjang hari. dan baby jadi tak aktif. bukan untuk baikkan. bergaduh2 gak la kami laki bini nak bagi anak makan ubat. hahahaha. so aku xberapa suka la pasal ubat2 ni. (kalau ade link atau artikel yang ckp antibiotik tu elok untuk baby 8month sila tepek di comment yer, thanks)...

bukan apa...rasa macam kesian je... kecik2 dah kena makan ubat2an yg xelok tu.... badan masih suci2 lagi... dah kena drugs macam2.... sgt bergantung.... tp apakan daya auf.... bonda terpaksa...terpaksa ikut cakap ayah...karang durhakaaa... hehehe....

so by sekarang ni , alternative lain aku just harap pada BF... and then sapu vicks kat telapak kaki.... dada dan belakang badan. tgh servey2 cara lain yang xde drug. dah aku bondanya kan...mestilah nak yang terbaik.... aku rasa dah cukup...cukuplah drug berkoyan2 dalam badan dia masa sakit dulu.

info :

http://www.aboutlawsuits.com/health-canada-restricts-cough-and-cold-medicines-for-children-2126/


http://www.mhra.gov.uk/Safetyinformation/Safetywarningsalertsandrecalls/Safetywarningsandmessagesformedicines/CON038908



:)

8 comments:

Ibu Alia Kaiyisah said...

Yaya,
Kaisya pun tengah batuk + selesema skang ni. Hari tu risau sgt so kitorang bwk p klinik. As usual ubat pun ada. Tapi baru 2x bagi mkn ubat sbb kesian banyak sgt drug msuk dlm bdn.

A'uf, cepat sembuh ya sayang. :)

S.A.L.J.U said...

qaish haiqal pun tgh batuk lg dr rabu lepas...lame kan dah.

mmg g paed akan bagi ubat..batuk selsema, cair kahak dan ubat titik hidung....

sha dah mcm2 buat sapu vick pun xlege bile sekali batu bertalu2 sampaikan merah muka xdpt tarikh nafas..kesian.

so bg jgak ubat2 tu...dah 4hari makan..beransur pulih. selsema kering...selsama tu de ubat titik hidung...

masa g paed rabu lepas.. qaish kene sedut kahar tu guna tiub halus....lg kesian tp tu yg dpt legekan tekak hidung dia untuk bernafas...selain ubat.

kipas jgn dekat sgt sbb kipas habuk pusing...habuk2 jauhkan...

salu bg air masak.... qaish haiqal mama campurkan madu sikit(1botol jer yg madu dlm sehari) habis bg air masak jer....laju la minum...madu jgn byk sgt panas.
madu pun tok legekan batuk jgak.

nmpk kurang dr mggu lepas...tdo pun lene.

Ri@nna said...

Aisy pun sama ya...lm gak lah dia batuk n selesema. sian tgk dia. ms awal2 dulu asyik kong kong jer..kita pun x bleh tido sbb kesian tgk dia..now still ader lg skit.x bleh aktif sikit nti mulalah batuk dia dtg..

mrsDudE said...

yaya, my sister belajar pharmacy.. so i slalu sembang dgn dia pasal ubat2.. yes, antibiotik tak elok bagi kerap kat baby n kids bawah 5 tahun.. and baby bawah setahun tak silap i mmg paracetamol je la yang boleh.. ubat batuk and flu tak baper digalakkan..

but in Nasri's case, terpaksa bagi antibiotik sebab flu dia dah tukar kaler hijau (after 3 days selsema batuk demam), means dah ada infection - bacteria. if normal cold, hingus dia colorless, and normal cold normally takde treatment, just a lot of bedrest and drinks a lot of water.. most of the time the drugs given just to minimize the symptoms, quote my lil sister :)

apa2 pun it's better to seek advice from the expert (paed), jgn pegi GP je.. GP mmg suka kasi ubat2 esp antibiotik kalau tekak merah.. paed Nasri tu hari seboleh2 nya nak minimize kan ubat.. :)

semoga auf cepat sembuh~!

ps: mmg musim agaknya sekarang ni. gi spital pun berlambak budak/baby batuk2 - ramai kena neb :(

m@Ri@ said...

aqil pn tgh demam..demam plg teruk sy rs..huhu

little miss kechik said...

hannah's paed pun tak bagik ubat.. klu g gp.. confirm berkoyan dema bagik. masa hannah 1st dapat cold.. wa pun gi clinic.. cian tengok die. and i couldn't bear sucking her boogers out with that nose sucky thing (damn i could never remember its name!)and i keep feeding her the cold meds.. but she never got better.

so i gave up & starts asking around.. khemy told me to put kunyit on her nose..trust me, it looked horrid but it worked! sucked the damn ingus right out! and the vicks kat tapak kaki.. my bestie told me that.. when she sleeps, i raise her head slightly with a flat pillow .. and i googled for foods that might worsen her cold. it her case, it was yogurt (dairy product).

and .. i finished up a whole bottle of scott's emulsion within a week.. hoping it would be passed on to her during breastfeeding. and ribena!

hope this helps..

yaya+frdz+auf said...

thanks korang...:)
i try bagi dia makan kiwi - sebab byk vit. C, hope ok lah.

i try letak kunyit - for the flu.

paksa dia minum air byk - air suam.

and kak teh, i'll try ribena. dah beli pon. buka karang nk minum. :)

mas said...

yaya...
mas br baca...ri2 rijal kena flu+batuk+demam...so p beraya uma mmb,mak mmb bg petua...
letak minyak zaitun/bijan kat kepala bb..alhamdulillah,xlama 2-3 hari tros ilang selsema n batuk dia...
+minyak zaitun 2 blh elak selsema n batuk..mabe,2 yg dsebut dlm quran kott...