Wednesday, August 25, 2010

Air masak

Kat sini aku nak tanya korang lah kan..... anak korang suka ke air masak(plain water).....
Dulu kan cousin aku kan anak dia , dia letak buah kundur kat dalam air masak tu supaya air masak
tu rasa macam manis buah dan boleh menyejukkan badan..... korang penah buat ke? ok ke eh?

Auf ni macam tak suka sgt plain water. Dia minum 2-3 teguk je la kot. even lepas makan solid. camne tah nak buat.... sebab aku perasan kan bila tak minum byk wee-wee dia macam colour pekat..... dan susah nak poo-poo.....

ke tak payah bagi ...sebab dia dah minum breast milk?

Macamana korang atasi masalah ini kawan2 yang bijaksana?
.... :)

14 comments:

Ibu Alia Kaiyisah said...

Raihan pakai sudu, kadang bg direct je dari cawan dia. Kaisya prefer minum plain water cara mcm tu drpd pakai bottle. Walaupun banyak yang tumpah dr yang masuk mulut, at least dia telan. Bg pakai botol dia buat main2 aje.


Alahai A'uf, bulu mata lentik tu wat anT tak tido malam laaaa..

LIP (^_^) said...

if bf dah cukup semua khasiat yaya...my son pun time sebaya auf kurang minum air..ok je..tapi kena juga ajar minum air so that makanan diorang senang digest kan.

tEppEi@sharEna said...

kite suap plain water mase bg nestum je kt naurah. pakai sudu. dia telan ok jer pulak. maybe sbb masih ade rasa2 nestum kot air tue. selain dr tue x pernah pulak saje2 bg dia menom plain water. emm..kecuali air zam2 laa..skali skala a few sips =)

perlu ke bg plain water kt bb?? rase mcm x perlu lah dear...hmm..

yaya+frdz+auf said...

thanks korang...
at least dia minum sikit2 tu ok la kot kan....

m@Ri@ said...

maria jarang bg air masak...klu bg pn suap dgn sudu..tak bg botol..sbb aqil mmg tak bape suka dgn botol..

lylieiqmal said...

ya......alya suke sgt minum air masak.....sejak dier ade problem nk poopoo dulu.....rase nye kena bg gk la yaya sikit2.. bile da stat solid food nie penting gk tkut najis jd keras..awk try guna sudu atau letak dlm cawan la....minum dlm cawan....pelan2 lame2 bnyk gk masuk perut dier...pe pn yg pasti byk yg tumpah la...hihihih

Ri@nna said...

Yaya...yg ltk buah kundur tu ms bb kn dmm kuning. dulu aisy minum gak air tu...pas dia dh baik just minum plain water jerk..air masak perlu sgt utk bb. klu x nk pki botol try lah pki cawan yg comel2 sket..some bb suka sgt minum pki cawan nih..x pun try diffrent2 bottle.

minatgiler said...

anak kite pon tak suka air masak.. dia minum main2 je..

tp hari tu jumpa doktor sbb masalah poo-poo yang teramat jarang..

doc pesan kasi banyak air masak.. lepas paksa2 dia minum (hehehe) nampak poo-poo dah ok..

Hannah Johary said...

Myiesh pun tak berapa tang minum air. But so far yak-yak tak keras, ok kot.

little miss kechik said...

hee hannah hates water too. but after a couple of bad poo poo.. she kinda like it now. kinda. hehe. she has 2 sippy cups.. 1 for susu.. 1 for air.. hehe!

khemy said...

ekskius me, nak tanya buah kundur tu apa? pendekar kundur tau la...

khemy said...

dah google, tapi still konfius, yaya, tolong tanya kawan tu nak dapat kat mana and macam mana rupa buah kundur tu, bubuh dalam air masak yg fresh ker yg kering..wah, banyak assignment ko ni..

yaya+frdz+auf said...

Puan khemy...
Buah kundur itu xde kena mengena dgn pendekar kundur... Hehe. Dia jual kt kedai runcit dlm plastik. Dia kering. Pastu mskkan dlm air masak baby bg dia minum. Dulu cousin org buat camtu sebab anak dia xmo minum water lngsg. Bila ltk buah tu cam manis2 sikit la kot. Huhu.

yaya+frdz+auf said...
This comment has been removed by the author.