Friday, January 8, 2010

Ayah Bercerita: Kronologi Kelahiran A'uf

24.12.2009 (Khamis)
================

4.20 pm - bonda pecah air ketuban (kat opis Lee Huat)

4.45 pm - ayah sampai dulu DEMC sebab opis ayah dekat

5.00 pm - bonda sampai DEMC (member opis bonda hantar; Thanks to K. Melissa & Diela)


5.20 pm - bah & Ibu sampai dari Ulu Yam


5.30 pm - ayah buat registration untuk admit wad, dapat bilik tingkat 4 bilik 406


6.00 pm - bonda masuk wad sementara di tingkat 2 bilik 242, air ketuban bonda masih lagi keluar


6.15 pm - mama sampai, tapi ambik kunci rumah bukit subang sebab nak ambik beg A'uf dan bonda


7.30 pm - mama dan abah sampai bawa beg A'uf dan bonda


8.30 pm - sepupu ayah datang, thanks to Abang Eliz & Padil kerana datang melawat & bagi hadiah
untuk A'uf

9.00 pm -
nurse datang, dia kata kat ayah dan bonda boleh naik dulu bilik, maybe due esok (within 12 to 24 hours max)

10.00 pm - ayah dan ibu naik atas (bilik 406), masa ni bonda dah rasa contraction every 30 minutes..di bilik ada mama, ibu and shasha...wuhuhu..meriah...


25.12.2009 (Jumaat)
================

12.01 am - bonda rasa contraction makin kerap every 15 minutes, bonda di transfer ke wad sementara balik kat bilik 243

1.00 am - nurse inject bonda ubat penahan sakit, masa ni contraction every 13 minutes, bukaan masih 1cm

3.00 am - bonda menangis menahan kesakitan contraction every 10 minutes,bonda merayu untuk disuntik lagi even suntikan sebelumnya tiada kesan apa2..tetapi nurse tak bagi sebab nanti effect pada bayi jika terlebih dossage..bonda kehausan and kelaparan...ayah turun gi 7 eleven beli air milo dutch lady and biskut untuk bonda

3.45 am - bonda makin xtahan..kesakitan hanya Allah sahaja yang tahu..ayah jadi blur(ayah berdoa agar bonda senang melahirkan setelah penat lama menahan kesakitan)...ayah ajak bonda round aras 2...

4.30 am - nurse check contraction guna mesin CTG...bukaan telah 2 cm...at this time contraction every 5 minutes

7.30 am - nurse hantar breakfast..milo fuzz and roti gardenia breakthrough..uishhh..ibu xselera nak mkn,tapi terpaksa makan jugak

7.45 am - nurse bagi ubat berak kat bonda..terus bonda sakit perut

8.15 am - bonda di transfer ke labour room, sampai depan pintu bonda muntah..abes semua roti and air milo fuzz keluar..

8.30 am - nurse check contraction guna CTG..this time dah sekerap 3-5 minutes..bukaan dah 3cm...wuihhh..ayah and bonda dah rase mengantuk yang teramat dah ni....

8.45 am - bukaan dah 4 cm..nurse dah ready keperluan bersalin..

9.00 am - bukaan dah 5 cm, bonda minta suntikan epidural...

9.10 am - kesan epidural dah terasa....bonda dah rase kurang sakit hingga 80%..ayah pon fuhhh..rase lega sikit

9.30 am - bukaan dah 10 cm and ready to engage....gentlemen start your engine

10.00 am - bonda masih meneran..

10.10 am - masih meneran dan meneran, ayah asyik perhatikan CTG scan..if reading tinggi ayah akan suruh bonda teran..cam doktor pulak....huhu..kadang kala ayah xpuas hati kalau reading CTG tinggi bonda "take 5"(rehat)..hehehe
.
.
.
.
11.30 am - bonda masih meneran...ayah dah nampak rambut A'uf...fuhh..Allah Maha Besar
.
.
.
.
12.10 pm - bonda masih meneran...Dr. Norleen baru sampai..Dr buat preparation alat dia..wuihh..ayah nampak alat macam pum..adakah itu Vacuum??? yes memang..ayah said: lonjong lah kepala anak aku nanti

12.15 pm - Dr. Norleen said: Dahlia with me OK..we are going to do it together..you push and i'll help you...ayah terpinga2 kat tengah...ayah just said: sayang you can do it...banyakkan sebut Allah...

12.28 pm - Alhamdullillah...akhirnya selepas 8 kali meneran (kira dari saat Dr Norleen assist) A'uf selamat di lahirkan ke dunia ini tepat jam 12.28 pm, 25 Dec 2009 (Jumaat) bersamaan 08 Muharam 1431 H dengan berat 2.6kg..rupa2nya tali pusat A'uf membelit leher A'uf 2 kali...tu la yang susah keluar tu

12.40 pm -ayah azankan A'uf...meleleh secara Auto air mata ayah..tapi ayah pandai cover line hehehe...


to A'uf Mikail:

ayah doakan agar A'uf Mikail menjadi seorang anak yang soleh, mentaati perintah Allah & Rasul-Nya,mentaati Bonda dan Ayah, menghormati orang2 yang lebih tua, jadilah seorang yang jujur dan amanah, jadilah orang yang berguna..

to Bonda:

terima kasih lahirkan anak kita..terima kasih juga atas segalanya...tak terbalas pengorbanan yang telah bonda berikan...ayah sayang bonda....[p/s: nanti ayah belanja bonda sempena anniversary 1st year perkahwinan kita (27.12.2009)]

to Mama & Ibu:

setelah kami melalui saat2 itu...kami sedar perit dan payah yang telah dilalui oleh mama & ibu dari mengandung,melahirkan sehinggalah membesarkan kami...kami memohon maaf atas segalanya kerana selama ini secara sedar mahupun tidak, telah banyak kami menguris & melukakan hati & perasaan mama & ibu..terima kasih..kini kami telah mengerti

10 comments:

syarina said...

teharu bace ni..
selamat menjalani kehidupan parents...=)

cik mas said...

alhamdulilllah sumernya dah slamat.. yaya tinggal bkt subang ker...? berjiranla kita rupanya. akak kat denai alam :)

m@Ri@ said...

sedih baca ni..jap nak lap air mata..tibe2 teringat saat beranak kat aqil 7hari seblm auf..awak..anak kita sebaya..yei2..hehe..

Anonymous said...

wahai ayah 'auf~...
nama gue n fiance yg melawat disaat bonda 'auf masih kesakitan ketuban pecah x kamoo sebot.. =(
hiksss~.. =p
wahai ayah 'auf~..
tahniah ats kelahiran 'rezki' kamoo bersama isteri..peliharalah n hargailah amanat yg terbesar dlm hidupmu ito sebaik mungkin...
wahai bonda 'auf~..
org kagum ngn awk..
tahniah ats ketabahan slama tempoh mengandung n bersalin..moga ketabahan awk bertambah disaat berpantang skrg ni..
nikmati cara idup baru awk skrg..
layani seisi rumah dgn keikhlasan yer....
wahai bonda 'auf~..
org syg awk.. (^^,)

-eirafarra&oryzaby-

Faridz said...

ayah wrote:

syarina: thanks for the wish..
cik mas: yeke..berjiran la kite..hehe
maria:yes...anak kite sebaya..blh jd satu geng...hehehe
farra & aby: sory miss out..gue pening..terdpt maklumat2 yang miss out..btw to both of you gud luck dlm bakal menempoh kehidupan berkeluarga..gue dtg nnt bersama isteri gue & A'uf makan nasi minyak korang

Dayu said...

bila baca catatan dr seorang suami
terharu beb..siyes..

aLyNnZ said...

alhamdulillah segalanyer da selamat..a'uf pun da slmt dilahirkan ke dunia..tahniah yerr..

pengorbanan wanita melahirkan anak kedunia tiada galang gantinyer..

HannahJohary said...

Menitis air mata baca entry ni. Bagus jugak Yaya ambik epidural. Kalau tak, the final 1hour tu memang azab ya rabbi. Boleh hilang self-control kalau tak cukup iman.

Whatever it is, hanya kita yang dah pernah go through delivery tahu bagaimana rasanya kan. It's unbearable, yet memorable. :)

little miss kechik said...

aawwwwwwww..........thanks god i had a c-sect ...

heheheh

yayafrdz said...

dayu : hihi...kan... tetibe ayah auf pandai lak bercerita. hihi.

alynnz: terima kasih.

hannah : memula ingat epi utk hilangkan sume rasa sakit...but as i want minimum dose, saat last baby crown kt bwh tu sgt terasa so tht i can push...naseb...

LMS : hehe...mase sakit2 tu gua pon siap mintak c-sect, but dah 10cm..hohoho...alang2 teran je la.