Tuesday, March 29, 2011

Soto Baik punyaaa

 Suka makan soto tak? Aku takde la suka sangat , tapi sebab dia adalah sejenis sup, so aku suka sup. Soto ni orang kata asalnya dari insonesia, tetapi kemudiannya tersebar ke bahagian johor. Entahla , aku bukan tahu sangat pon.

Ahad lepas aku balik ke rumah parents aku di Ulu Yam. Tengah lepak2 tengok tv, ayah aku cerita pasal satu tempat makan soto yang dia kata sedap-sangat-tak-henggat. T_T , dan kami pon bersiap2 untuk ke sana. Maklumlah, kalau bab makan ni memang laju la beb.

Bertempat di bandar kuala kubu baru, sebaris dengan bank simpanan nasional kedai soto tu sangat la sempoi berada ditengah2 antara kedai2 makan yang lebih besar. Kalau sekali lalu korang takkan perasan punya yang ada satu kedai tersorak disitu.

KKB stand for Kuala Kubu Baru


Ok, dia memang ada banyak makanan lain. tapi bak kata ayah aku, specialties dia adalah soto. Soto mihun, soto nasi impit, soto su'un, bla..bla...bla... apa lagi kami pon order soto lah.



Yang menjadi masalah nya ialah, portion dia adalah kecik sikit dari biasa. Mungkin sebab dia buat sup yg sangat-sedap-tak-henggat, maka dia catu la sikit supaya pelanggan rasa nak beli 2-3 mangkuk..mungkin!

Dan ia adalah masalah besar kepada cikmok kerana setakat portion banyak tu umpama nila setitik rosak susu sebelanga, haha! takde lah, bagi cikmok ia adalah setakat minum segelas air saja. tak cukup beb!

Rasa dia adalah sedap. aku rasa sup dia tu macam sup tulang sikit. ade serdak2 daging gitu. tapi sedaplah bagi tekak aku kan. Pelanggan kedai dia pon ramai. Aku rate tahap best soto ni 4/5 bintang.


So, kalau pergi ke kuala kubu soto corner ni . Hahaha. macam iklan pulak. :)
.

7 comments:

abah dan mak haqq said...

nih yang buat meleleh air liur ni..
makan soto panas-panas...
dicampur dengan sambal kicap pedas..
mashyukk..!! :)

Ann said...

erk. terus telan air liur.



nasiblah jauh & hubby takde. kalau tidak sure paksa dia terjah sini. kena try jugak lepas ni. thanks for sharing, yaya. :)

nanonano said...

peberet na neh,
tiap kali raye inilah juadah yg na buat,even ai org pntai timur pun :p
haha yg plg bes soto ni begedil dia..
perghhh.. xde begedil cm xlengkap soto tu :p

m@Ri@ said...

alamak mcm sedap je..aduih ni nk kena serang rumah yaya ni..haha..bukan cheq tau pn jln p sana..haha..

afni+hafiz=dani said...

wah afni adalah penggila soto..nyum nyum

yaya+frdz+auf said...

mak haqq:perghh...sambal kicap best.

ann: welcome. :)

nano: aah...letak begedil sedappp nya. next gath na masak eh. hahahaha

maria: jom2 dtg ulu yam kite bwk g sini

afni: kita suka sup2

Fadilah R. said...

kita dulu membersar kt kkb. duduk kt pekan tu je tp nape xtau pun psl soto ni. T_T