Friday, March 11, 2011

Cerita petang hari

Disatu petang yang hening, perbualan antara aku dengan seorang sahabat berlainan bangsa dan agama membuatkan aku terfikir , dimana betapa besarnya kuasa Tuhan.

"eh , yaya... you masih brestfeed ur baby meh. Sudah berapa lama"

"baby ai 14month , yalah... susu ada lagi maa... bagi saja lah"

" ei , actually ha, u jgn terlalu lama bf your baby tau, its not good, i mean not good for mother"

"y? "

" My auntie lah kan, dulu first child dia kan , dia bf for about 1 year plus u know, then ha... later , her nenen ha, become small, then smaller... even i lihat ha, macam nak flat weii"

"serius haa?"

"betullll, then dia dapat second baby , then dia bf for less then 6month kan... dah OK already. Dah tak flat... "

diam. T_T



Itulah beza antara agama dia dan agama kita.
Even ia adalah benar, perlukah kita sayangkan badan kita dengan menyekat hak anak. Hak yang dah menjadi ketetapanNYA.




Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.


:)

7 comments:

sharEna said...

ajaran sesat mane la dia ikot tue..huhuh...

Hannah Johary said...

Tipu. I breastfeed Myiesh 3 months plus je, now flat than ever. Kalah zaman anak dara.

Macam mana nak besarkan? Hahaha. :P

dayana said...

yeah..my opismate lain agama,lain bangsa..sentiasa berfikiran yang susu ibu tu tak berkahsiat n tak bagus.hard to explain to her yang susu ibu is the best milk compare to others.lagi bengang she said baby minum susu ibu tak kenyang.

xeea said...

seriously?

biasalah. perkara baik selalu dibenci.

m@Ri@ said...

em kat sini org cina lg ramai pam yaya..org melayu plk yg ckp tak mau lah nnt nenen jadi kendur la apela..sabar jelah..

NURUL JAMIAN said...

haih
ini pendapat tak boleh di terima pakai

kalau nurul di beri peluang nurul nak bf kan anak sampai yg terdaya.
tapi rezeki nurul hanya bfkan raina dalam lbh kurang dua bulan saja

zaila said...

tee hee hee. i cannot imagine a breast that gets smaller as you breastfeed. doesn't it get bigger?? and..does anyone ever wonder where that nenen word come from? i've heard it from my malay, indon & chinese. ehehheh!