Friday, June 17, 2011

Are you ready for second pregnancy?

Bukan nak melawan takdir Tuhan, atau meyekat rezeki cuma terfikir, adakah aku ready untuk mengandung kali kedua. Dan yang paling penting, adakah SUAMI aku bersedia.

Aku tabah dalam bab mengandung , membawa , dan berdikari selama aku mengandung. Aku tabah kerana masa tu aku hanya berdua. Even masa bulan puasa pun aku boleh lagi puasa dan bangun sahur awal untuk panaskan lauk suami.

Bila aku fikir , adakah aku setabah dulu jika aku mengandung sekarang. 

Aku rasa tidak. Aku tak cukup tabah bila anak aku merengek nak kan susu badan , dan ketika itulah aku nak sediakan makanan atau uruskan hal baju-bajan keluarga. dan segala-galanya. Dan sebagai manusia biasa yang pada siang hari nya bekerja makan gaji , aku jadi stress.

Mungkin ada yang kata, aku ok lagi sebab ada suami disisi. ada orang lagi terukkan , suami kerja duduk berjauhan. tapi kena ingat, bukan setakat letih lebih sebab anak melasak bagai, urus rumahtangga, dan tanggungjawab 'melayan' si suami sekali termasuk dalam list . Dalam hal ni kadang-kala kita perlukan tolak ansur dari pasangan.




That is why I'm not ready yet.




tapi dalam masa yang sama aku takkan menolak rezeki Allah jika ia sudah tertulis begitu.



p/s:btw, congratulation my friends for your second baby. Aishah, maria , mummy emill dan lylie.

:)

12 comments:

Fadilah R. said...

me too yaya. dh lame nak buat enrti psl 2nd child ni tp asyik delay je.

nanonano said...

agree with u yaya,
tp bile tgk org lain pregnant blk,
mcm jeles la pulak, huhu

aLyNnZ said...

auf tu kecik lagii yg alynn nie daniah dah 2 thn pun rasa cam xready lagi..amat memahami situasi yaya yg ada anak hero..skrg danish tgh melasak sesgt..tambah2 lagi alynn sekarang ulang alik seremban kl...

tp mmg sonok sgt tgk kwn2 kembali pregnant..rasa teringin tu mmg ada..biarlarr tuhan yg menentukan..

lylieiqmal said...

kn yaya.....2nd pregnancy mentally kena kuat giler kalau x asyik jadi cm lylie rase sedih je memula tuh..hihihihi....tp sekarang da okey......cuma x tau la cm ner nk handle bile da besalin ti.....

wardah said...

frankly, mmg fie tak sedia lagi. mungkin lepas habis belajar dan kakal dah 2 tahun baru boleh fikir dgn sirius. sekarang mmg tidak lah.

minatgiler said...

kalau dah 'ter' ada, terpaksa menyediakan diri. semua perjalanan hidup dah tertulis.. kan? :)

Dayu said...

terus terang
aku belum sedia. masih belum sanggup nak jaga 2 orang anak
dengan suami
aku surrender...

nanti lah dulu
ekwan pun blum sedia lagi
dia nak gomol cha puas2.. (:

Aishah Rahim said...

thanks yaya. :)

afni+hafiz=dani said...

mmg tough decision kat utk anak kedua? insyaallah, one day nanti akan tiba masa nya =)

m@Ri@ said...

uihs patutla tersedak..ada namaku di situ..em bayangkan nak menjaga anak pertama dan kedua..uihs tak mau bayangla..haha..tp maria percya dgn ketentuan ALLAH..ALLAH tau apa yg terbaik utk kita..

LIP (^_^) said...

Thanks yaya... ;)

little miss kechik said...

tee hee hee.. me too.. and u know la how difficult it is for me kan.. aritu masa kat endau ibu awak bagitau kite.. anak comel..tambah la lagi!! weeeee idokle rajin temannn!! hahahaha