Wednesday, December 30, 2009

The Moment of pecah ketuban....

Ok....nak start dari mana ya...

24/12/2009

Aku g keje cam biasa...well...pekerja berdedikasi la kan....semlmnya sempat aku round satu ikea dgn office mate sebab nk latihan jalan kaki ibu mengandung....hehe....masa drive pegi kerja perut dah rasa xsedap...rasa mcm nk poo-poo saje.....ehehehe....sesekali rasa mcm period pain yg mild.... relekss....

lepas lunch....aku dah malas buat keje...main farmville kt fb...then bukak pasal pengalaman org bersalin.... dan tiba2....aku terasa mcm sumthing meletup 'pop-pop' kt dlm perut.....and kuar air panas.... aku ingat aku tershi-shi....alamak....then aku pon stand up....lagi byk air yg melimpah ruah.... trs aku jerit kat kawan aku "weiii....aku rasa ketuban aku pecah la"...... si diela, rakan sekerja aku ingat aku tershi-shi...tp dgn yakin aku bgtahu...aku yakin ni air ketuban, sebab flow dia xdapat nk kontrol.

Kawan2 start nk hantar aku ke hospital....aku buat muka gile cuak..yelah, first timer kan... dlm hati fikir mcm2...cukup ke air ketuban smp hospital ni...anak aku nk kuar dah ke....trs naik kereta....dan trs ke hospital. (naseb jalan xjem)

Masuk wad...baby diperiksa heart beat....mase ni boleh gelak2 lagi...xrasa sakit pon...relek happy2 je....



Dokter bagi 12-24 hour utk aku beranak....so dia xinduce...dia biar je natural way....start 10 mlm...contraction dah mula terasa...sakit nya susah nk digambarkan.... xbole duduk diam aku...kekiri kanan...bgn duduk...masuk toilet..jalan kat koridor...semua aku buat....nurse kesian kat aku dan dia cucuk ubat tahan sakit supaya aku dpt tido...tp bagi aku xworth lansung sebab contraction mmg still terasa....aku tgk jam...ia dah 10minit sekali...

25/12/09

aku request nk masuk labour...aku kena seluk lagi....hehe......nyiluu oi....jalan baru 2cm...punya la sakit tp bukak nye lambat...aku dah hampir xde tenaga.... then dalam kol 5 pagi..aku dah lemah...cik mok pon xdpt tido sebab aku....nk makan pon dah xde selera....

Seharian menahan.... dlm kol 9pg aku masuk labour.....ditolak dgn kerusi roda....sesampai dpn labour room je...aku trs muntah...muntah segala makanan yg dah aku makan....pelik....entah kenapa....dah aku rasa letih sgt..



tggu bukaan dari 3cm ke 5cm mmg mencabar....xsanggup rasanya...sampai aku dah bebel2 dgn cik mok yang aku xnak beranak...potong saje perut ni..hihihi...emosional la time tu kan....hihihi..



8 kali aku try push...baby still xkeluar....aku give up...dokter dan nurse bagi semangat.....utk last push...sekuat hati aku dgn bantuan vaccum...akhirnya baby Auf pon keluar...rupanya tali pusat terbelit 2 kali dileher dia... dan mase keluar dia xmenangis pon...mcm satu keajaiban hilang sume rasa sakit...time jahit aku dah xheran sebab terlalu happy tgk baby... time tu aku menangis.... sgt gembira dan bersyukur...


Dan cik mok kuar amik air semayang utk azankan baby.... sayu aku tgk bila ayah dia azankan utk pertama kali..... Baby Auf yang lahir pada minggu ke 38,2hari (10hari awal dari due). Dan paling bertuah sebab dia lahir pada hari jumaat....semoga menjadi anak yang soleh.... Apa2 pon aku bersyukur kerana semua dah selamat....

6 comments:

chik star said...

mesti kawan2 opis semue kelam kabut kan.

Alhamdulillah semue nye selamat.
tahniah....
bby gebu sgt2.

aLyNnZ said...

alhamdulillah..
skrg br la kite tau mcmana mak kita lahirkan kita dulu kan..
seronokkn da jd mama skrg terasa lengkap idup brsama cik mok..

nanti upload pic baby k..
so skrg da kt umah la yer..
selamat berpantang..

HannahJohary said...

Ter-emosi baca entry ni.

Macam mana agaknya my turn nanti. Takut takut.. Huhuhu!

Takut tak time tu?

little miss kechik said...

all i can say when i read this was.. OUCH! heheh! but welcome auf.. sebaya dengan hannah.. yeyy! jangan lupe temujanji camwhoring kite tahun depan di endau ye..kakteh chop longkang depan tu...hehehhe!

m@Ri@ said...

tahniah awak..awak..sy masuk spital dah bukak 7cm..

Dayu said...

alhamdullilah..smua selamat
pengalaman yang tak terhingga..
syukurnya..walau susah dan menahan sakit yang tak terhingga...
kamu berjaya yaya..tahniah!!
sempurna dah hidup kamu sebagai sorang pompuan..
dah jadik ibu...