Thursday, January 12, 2012

Lawatan Sambil belajar

*Bukan entry pasal zoo negara ok*

Cuti hari tu , bawa Auf pergi zoo negara for first time. Sebab kitaorang rasa dia dah cukup besar nak memahami apa yang berlaku sekitar dia kan. Hehe.

gambar wajib ada

Aku rasa ramai dah bawa anak-anak ke zoo negara. Aku pon dah lama tak pergi. Rasa seronok juga. Lagi-lagi tujuan utama sebab nak kenalkan anak dengan haiwan secara lebih 'real' lagi daripada asyik duduk tengok di televisyen atau didalam buku kegemaran dia. :)


Untuk pembelajaran kali ini, bonda bercadang bawa buku ini untuk memudahkan lagi permahaman A'uf. Mungkin lebih soronok dari tunjuk-tunjuk macam tu saje kan.




Buku ni A'uf memang dah hafal dah. Dia tahu mane bear, mana tiger semua. Cuma sebagai kanak-kanak, mungkin dia tak boleh imagine macamana bentuk haiwan-haiwan ciptaan Allah tu secara live. 


 ok, auf this is giraffe , dia tengah eat. :)

This is elephant, your favorite animal. hehe. Dia tengah shower.
Kitaorang bawak dia tengok almost all animal yang ada dalam buku dia tu. Tengok animal, then compare dalam books dia. Sampai satu tahap , A'uf sendiri buka buku dia then tunjuk-tunjuk...

" A'ufff.....which one is this?" sambil tunjuk buku dia. nanti dia selak2 buku then tunjuk.
"niiiiii......." hehe. Good boy sayang!


Itu lah tujuan bonda. Supaya dia faham , bukan setakat hafal . So kawan-kawan , cubalah. Macam sekarang kalau tanya A'uf, dia akan jawab " elephant showerrrrr" hehehe. 




p/s : Sometimes learning can be more fun kan, just kita sebagai ibubapa mungkin kena creative. :)

7 comments:

misha.w said...

suka entry ni. aritu pegi zoo tak bawak buku pon, mcm tak terpikir. takpe, this yr bila raisya dah besar skit boleh la buat mcm yaya ni. mesti lg fun! :)

LIP (^_^) said...

Clevet boy!

lylieiqmal said...

pandai Auf. lain kali nk g zoo ajak Alya eh. Alya x penah pegi lagi.

NURUL JAMIAN said...

hari tu pi zoo negara time cuti ramai sgt org

yaya+frdz+auf said...

shaz: aah...nanti dia dah besar sikit bawak buku animal dia. :)

LIP: :)

lylie: jomm alya jom.. nanti kite pergi lagi yek.

nurul: yaya pergi pagi2...so kurang jem sikit.

sharEna said...

alamak..auf pon da pegi zoo neh naurah..x boleh jadik gni...agagagga

nape rase byk terlepas n3 yaya eh? pelik pulak rasa pdhal dh masok dlm blog list.

skrg baru la jemaah baca n3 yg lama2 T_T

Asue said...

setuju dgn yaya....anak-anak cpt blajar kan..clever Auf..:)