Friday, June 5, 2009

a day to remember...

sunday 4 am :
sakit yang teramat sgt at my right side. but after cik mok sapu minyak...its going better.


monday
7am:
Siap2 nak pegi kerja macam biasa....breakfast meehun goreng dgn cik mok...and drive to work.

830am:
Sampai office...On pc and start tgk kerja2 yg ada...byk le pulak...still in normal condition.

930am:
start rase sakit kat bahagian kanan pinggang...dan perut...my hand start shaking.

1030am:
Start rasa mual2....g toilet..and throw everything i ate. rasa gile sakit kat bahagian kanan pinggang...kaki kanan kebas...tgn shaking and asyik muntah2....dah berpeluh2 time ni....call cik mok...suruh dtg immidiately... kalau ikut hati nk je drive g hospital...but kawan2 halang.... tggu dlm toilet....

1100am:
cik mok smp...trs bergegas ke hospital yg paling dekat.....aku kat sebelah dah mengucap panjang...berselawat...dan tahan sakit....hanya tuhan yang tahu... still muntah2 dalam kereta. cik mok bwk segelabah yg mungkin....

1130am:
Arrived kat demc shah alam...hospital ni je yang tergerak hati nk pegi...sebab masing2 dah blur...cik mok park tgh jalan...jururawat papah guna wheel chair.... cik mok ckp kt kaunter aku kena appendiks.

11 something:
masuk wad kecemasan. dokter inject ubat penenang...dua2 tgn cucuk air. aku sempat bgtahu yg aku mengandung....

- dokter pakar sakit puan dtg, scan bhg kanan....dokter ckp..ni bukan appendiks...tp ovarian cycst tu dah twisted...thts why sakit gile...kena immidiate operation... takut kalau2 dia pecah...will effect me and my baby.

-dalam keadaan menggigil2 menahan sakit...aku dibawa ketingkat atas...wad kecemasan pembedahan... aku nampak cik mok....xmampu nk bercakap...dalam hati aku berselawat...agar aku selamat.

dalam keadaan separa sedar....aku ditolak ke bilik bedah...sempat lagi jeling alatan bedah kat sebelah kanan tu....doc pakar bius dah tggu...pandang atas...yg terakhir ku nampak...lampu bulat2 suluh seluruh badan...

after 2 hour of operation.

6 ptg:
sedar2...badan , tgn semua ada wayar...pandang kiri mesin denyutan nadi....pandang kanan langsir....aku raba perut...ada satu tampalan...mulut nk berkata...tp xkeluar ayat2...1st org yg aku nmpk...cik mok...dia kate semua dah settle...dan 1st word keluar dari mulut aku "u...baby?"
cik mok jawab "baby selamat...u rehat eh"...serta merta air mata mengalir....hnya Tuhan yg tahu.aku tertidur....

9mlm:
terjaga...nmpk muka mak mertua...ayah mertua...ibu...adik...seterusnya along....dalie dan tunang dia...badan masih lemah utk bergerak....

10mlm:
dipindahkan ke wad biasa.
dlm wad biada : xsedar


------------------------------------------------------------------------------------------------
ya, ini sedikit sebyk pengalaman aku utk hari itu....ya, aku memang mempunyai ovarian cyst tp dijangka utk pembedahan pada 25hb/6....tp tak disangka hari itu dia twisted plak...aku bersyukur sebab kandungan ku masih selamat walaupun aku terpaksa membuang sebelah dari ovari ku...kerana rosak teruk....terima kasih kepada kawan2 dan saudara mara yang melawat...dan juga yg doakan aku dari jauh...kepada suami yg terlalu byk membantu dan tabah ketika pakar bedah tunjukkan benda tu sebelum dia potong...i syg u tau..

p/s: check up nnt maybe aku akan dapat gmbr2 sekitar pembedahan...kalau dpt aku akan share.tp ini first nk share...


pict from cik mok phone.

kalu geli jgn tgk...hehe...ni benda tu yg sebesar kepala baby.(14cm) plus dgn my right ovary.

3 comments:

Fieran said...

Hope you're feeling better. Do take care :)

little miss kechik said...

speedy recovery...!mwahh!

yayafrdz said...

fieran : thanks yah...

LMS : yess...hope so...kate ganas. heee....