Wednesday, December 3, 2008

meet my fwend @ manjalara


hurm....after work semlm teringat nak jumpe my old school fwend
yang still duduk kat manjalara...**aku penah stay situ dari kecik sampai umur 20tahun uuu**
so, me ajak cik mok teman...my fwend ni dah kawin...hv 2 kids...1 girl-1 boy...Alhamdullilah...
since dia kawin, xpernah jumpe dia...the story here is, she's married to mynmar guy.... bile terdgr mcm ni,
i think most of uol will think twice...mcm2 soalan yg akan terkeluar dr minda...even me pon dulu...

dulu...
dia dari keluarga yang susah, 13 adik beradik rasenya...her mom just 'mak bidan'--urut2 org bersalin
sume nih....and her dad a taxi driver...mase kecik dulu...dlm darjah 3-4 aku ngan dia ngam...
because my arwah ummi(nenek) live with me...ummi always ask her to eat with us...and ummi sometimes
give my second-hand cloth to her...and sumtime new cloth also..."awak patut bersyukur ada baju
byk baru2..cantik2...cube tgk dia" arwah ummi said....i think nenek2 sume org slalu ajar kite benda2 mcm tu kan...so then...after spm.....dia xbule masuk Uni b'coz of financial problem...

later...
she work at petrol station as pam attendent....and then jump to cashier and then manager....here
is where she meet this mynmar guy who been working in malaysia for 10 years....then they married.

now...
she's a mummy of two...anak dia cumel dowh...sebab laki dia myanmar putih...and dia dah bukak satu kedai
runcit sebagai sumber pendapatan dorang....ape yg nak story kt sini is....people or me prespective of her life....
yelah..kawin dgn org asing kan.... kite tgk kat tv ade mcm2cerite pasal kawin dgn org asing bwk lari anak la ape...ni bukan nak sokong or blame mane2 pihak pon..justi just sharing the story with uol...

kehidupan dia buat mase ni hapie with her husband...husband dia jenis yg sayang anak...ape2 anak is first...
and kt situ dorang ade mcm satu keluarga...me tgk area dia tu...semangat kejiranan...dan budi bahasa
yang sgt tinggi....even sebelah2 bangsa melayu,cina,india pon ada...even dorang nak bertutur dgn me n my cik mok mcm susah...but sbg sesama islam...dorangucap salam....senyum...angkat tgn...kadang2 kite sesama kite pon susah jugak nak buat mcm tu...cth kat jalanraya...drive2 terlanggar side mirror org , xangkat tgn pon....mencecet je larik...org mane??malaysia kah?? tp i know that bukan semua mcm tu....certain2 tu....
hehehe....

dorang siap ade ustad sendiri...setiap kali waktu sembahyang, ustad dia akan dtg kekawasan2 sekitar
menjemput org islam2 sekitar utk bersolat...dengan senyuman....kalu kat sini mcm tabliq la
**ikot xikot terpulang la,dia dh jalankan 'bahagian' dia...**
me n cik mok sebagai tetamu, dia akan cube utk selesakan tetamu...**even duduk lepak dpn kedai...dia seboleh2 sediakan keselesaan...minuman dan lain2...same mcm masyarakat kite kat sini...
dulu...from my experiance keje dulu...me, my frend and my x-bos hantar
brng kt umah seorng ni...panas n penat...siap pikul tv plasma smp tingkat 5...borak2 then dia buat dekkk je...xmo sediakan air...bukan nak mintak air coke atau A&W rootbeer pon...air masak pon xnak bagi...ape salahnya kan....offer2 la kat kami ni....
kalau ibuku....pakcik potong rumput pon dia nak sediakan air...org dbkl potong pokok dpn
umah pon dia nak sediakan air...kesian dorang penat katenya...xkire ape bangsa, dorang pon manusia...sama mcm kite.....
kite bukan nak balasan, but 'balasannya' org dbkl tu siap sapu bersih halaman umahku...
seee...seee....

husband dia ckp bahasa malaysia kurang, tp still try to borak2 dgn cik mok...(sayang...naseb la u tahu sket2 psl mynmar)....
and dorang offer me jika ade ape2 nak tlg utk kenduri...even me xde pape pon utk dimintak tolongkan..
but its the budi bahasa yg nenek moyang kite pon turut pesan kat cucu cicitnya...
one more thing....dia punya business minded....gilerr arr....dgn spm je...tp bile dia berusaha...dia pon bule berjaya...bagi makan anak2 dia....dia lak nasihatkan me...

"hidup ni sume kena planning beb......"

so...i think that.....itu jodoh dia dgn org sane..and she lucky dpt yg jenis baik2...family pon ok...anak cute2...
i change my prespective view.....maybe ade org yang xsetuju...but its what i see...xkire dari ceruk mane pon manusia tu...terpulang pada diri dia sendiri utk jadikan the best of him/herself...

**apedaaa merepek...lalalala...**

1 comment:

eiza said...

nape tak snap gambar anak dia yg comels tu..